-6.2 C
София
неделя, 23 януари 2022 г.

Обвиниха Васил Божков и за финансиране на хулигански действия на протестите

Специализираната прокуратура е повдигнала ново обвинение на Васил Божков, става ясно от съобщение на съдебния орган. Според обвиненията бизнесменът е финансирал хулигански действия на протестите през есента на 2020 година в центъра на София. Целта е била „ескалация на напрежението, като така се създава потенциална опасност за живота и здравето на протестиращите“.

В тази връзка от прокуратурата са изпратили нова молба за екстрадиция на лицето до Обединените арабски емирства.

„Събраните доказателства към момента сочат, че ръководителят на групата – В.Б., е осигурявал и финансирането на престъпното деяние. Към наказателна отговорност е подведен укриващият се в Дубай, ОАЕ, български бизнесмен, на когото са повдигнати и 18 други обвинения, за ръководител и организатор на организирана престъпна група с участието на лица – български граждани“, посочват от спецпрокуратурата.

Снимка от протестите на 2 септември.

Под ръководството на Божков, участниците в групата са имали за задача чрез хулигански действия и създаване на предпоставки за ескалация на напрежението по време на мирно протичащите граждански протести, да създадат потенциална опасност за живота и здравето на протестиращите. 

По време на воденото разследване са използвани множество способи, в това число и СРС-та. Това е направено с „оглед охраняване на живота и здравето на гражданите“. Изготвени са над 50 веществени доказателствени средства. Специалните разузнавателни средства са прилагани спрямо лица, за които са били налице данни за обвързаност с извършващото се престъпното деяние. Част от действията по разследването са допринесли и за предотвратяването на прекомерна ескалация на напрежение, нанасянето на значително по-сериозни вреди за гражданите и опазване устоите на държавността, обясняват още от специализираната прокуратура.

Освен Васил Божков като ръководител и организатор на групата, обвинения са повдигнати на още няколко лица.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html