-9.6 C
София
вторник, 25 януари 2022 г.

Осъдиха България за екстрадиране на турски журналист, поискал убежище

Снимка Интернет

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) осъди България за нечовешко и унизително отношение към турски журналист, който е бил екстрадиран в Турция, въпреки рисковете от малтретиране, съобщи „Де факто“

Случаят от 2016 година, когато турският журналист е открит на границата с Румъния в товарен автомобил. Журналистът е поискал адвокат, преводач и възможност да потърси убежище заради политическо преследване в родината. Българските власти дори не са разгледали молбата му за международна закрила, а в момента журналистът се намира в турски затвор.

Той е работел за вестник „Заман“ и за агенция „Джихан“, но е бил уволнен и журналистическата му карта е била отнета. Турските власти са го нарочили за „гюленист“ Европейският съд в Страсбург осъжда България да плати обезщетение от 15 хиляди евро за претърпени неимуществени вреди на екстрадирания журналист.

Пред съда е висящо и делото, заведено от турския гражданини Абдулла Бююк.

През септември миналата година германското издание „Шпигел“ обяви, че е имало директен натиск от страна на Турция върху българските власти да предадат турския бизнесмен Бююк.

Турчинът бе предаден на властите в Анкара преди четири години и бе обвинен за връзки организацията на Фетуллах Гюлен – ФЕТО. Официалните власти в Анкара обявиха ФЕТО за терористична организация, която стои зад опита за пуч срещу Ердоган през 2016 година.

Според „Шпигел“ премиерът Бойко Борисов и бившият главен прокурор Сотир Цацаров, в нарушение на международни конвенции, са помогнали на Турция да преследва опоненти на президента Ердоган.

Журналистическото разследване се базира на секретни грами от турското посолство в София.

Около 90 турски граждани са били експулсирани по същата процедура, като тази на Бююк. В своя мандат главният прокурор Сотир Цацаров имаше общо четири срещу с турските главни прокурори, една среща с президента Ердоган и неизвестен брой срещи с турския посланик.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html