0.8 C
София
четвъртък, 27 януари 2022 г.

Корнелия Нинова към ИТН: Отдавна сте системна партия

„От името на ПГ на „БСП за България“ пожелавам на всички един стабилен парламент и разумни решения в интерес на хората. Изправени сме пред четири държавнически предизвикателства. Държавнически, а не партийни и само от нас зависи дали ще ги преодолеем, или ще тласнем страната в политическа криза. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в декларация от името на групата в началото на 46-ото Народно събрание.

„Първото – избрани сме при най-ниска избирателна активност, откакто има парламентарни избори“, отчете Нинова. Според нея това бил знак към всички.
„Длъжни сме да компенсираме ниската легитимност, която имаме с много и смислена работа за повишаване на доверието на институцията парламент. По волята на народа имаме силно фрагментиран парламент. За да работи този парламент, е необходим диалог, а за съжаление той не съществува“, подчерта още Нинова и отчете, че това е грешка – фактическа и политическа.

„Първата политическа партия вече се отказаха от това да са протестна партия и казаха, че са антисистемна. Уважаеми колеги, вие вече сте системна партия. Два пъти вече сте част от политическа система. В 45-ото Народно събрание имахте председател на парламента. Това ви прави част от политическата система вече. Днес червената линия не е системни и антисистемни, статукво или антистатукво, а такива, които имаме воля да променим стария модел на управление, и такива, които искат да го запазят“, допълни лидерът на БСП.

По думите й третото предизвикателство е да се състави редовно правителство. „Трети избори в кратък период ще бъдат тежко изпитание за България. Препотвърждавам решението ни, ако първите два мандата не успеят и ако президентът реши да връчи третия на нас, да предложим приоритети, върху които да стъпим, състав на кабинет, в който да бъдат поканени министри от служебния кабинет, и да гарантираме стабилност“, заяви още Корнелия Нинова.

Лидерът на БСП заяви, че за парламентарната група най-важният приоритет си остава социалната политика. „За нас е много важно рязко да се увеличат доходите. Не бива да оставяме това за бюджет 2022 г. Ще бъде късно. Ние днес внесохме пакет от социални закони в изпълнение на нашите политики за увеличаване на доходите: преизчисляване на пенсиите и Закон за възрастните хора“, изброи още Корнелия Нинова.

Вторият приоритет за „БСП за България“ е здравеопазването, а третият – образованието, науката и културата, а четвъртият – икономиката.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html