-10.2 C
София
вторник, 25 януари 2022 г.

„Пирогов“ и Стойчо Кацаров обявиха примирие

Здравният министър Стойчо Кацаров и екипът на „Пирогов“ слагат край на грозния скандал, който занимаваше общественото внимание в последните дни. Това става по рядък за нашия политически живот начин – двете страни се срещнаха и обявиха, че след дълъг разговор са се разбрали повече да не си разменят нападки. Направи се заявка да се работи за промяна на системата, а за проверката в „Пирогов“ ще се изчакат заключенията на компетентните органи. Всичко това се разбра, след като Българският лекарски съюз посредничи двете страни да престанат да си разменят обвинения чрез телевизиите и да се срещнат очи в очи. Въпреки добрите думи обаче не стана ясно дали протестиращите припознават договорките и дали присъствалите на срещата представители на „Пирогов“ ги представляват. Неизвестно остава и ще се осъществи ли планираният за утре пореден протест. След срещата говориха само Маджаров и зам.-министър Александър Златанов. Кацаров не застана пред медиите, а уволненият директор проф. Асен Балтов не присъства на разговора. По-рано той написа прощален пост във „Фейсбук“, след като стана ясно, че новото ръководство официално встъпва в длъжност, тъй като вече е вписано в Търговския регистър. Установените от НЗОК нарушения ще бъдат разгледани от компетентните органи. Това в никакъв случай не вменява вина на лекарите от „Пирогов“ преди произнасяне на компетентните органи. Имаме доверие на всички лекари от „Пирогов“, обяви Маджаров, като това е записано и в декларация, подписана от трите страни – МЗ, „Пирогов“ и БЛС. Маджаров допълни, че и двете страни изказват съжаление за разменените нелицеприятни реплики, които са довели до това напрежение. Маджаров заговори и за здравна реформа, която да намали необходимостта от такива недоразумения към лекарите, за да осигури адекватно и добро лечение на пациентите. На срещата е обсъждано и създаване на клинична пътека за пост ковид, както и начинът, по който са работили лечебните заведения през изминалата година.

Почти 100 или 99% от нещата, които се изговориха в публичното пространство, практически не отговарят на истината, а по-скоро опетняват името и на едната, и на другата страна. Проведоха се доста продължителни разговори“, коментира шефът на БЛС. „Има много изговорени неща. Съгласихме се и около фактите, които са констатирани, че има неяснота, както и че има неща, които не могат да се премълчават. Тънка е струната, по която вървим. Имаше много нерви, имаше много ситуации, в които в крайна сметка останаха наранени едни добре работещи професионалисти. Ясно е, че те са лекували и продължават да лекуват“, заяви той.

По-рано изглеждаше, че ситуацията върви към нова ескалация, след като медиците от „Пирогов“ заплашиха да пренесат протестите си пред президентството. „Никога не съм попечителствал министри в кадровите им решения, българите очакват ефективен модел на здравеопазването“, това коментира преди дни по темата президентът Румен Радев. „Делегирал съм пълно право на министрите да определят своята кадрова политика. Те трябва да го правят мотивирано“, допълни той. По думите му едно от големите очаквания на всички българи е да се намери най-сетне ефективен модел на българското здравеопазване, тъй като очевидно днешният модел не работи добре и води до прецеденти и неприемлива уродливост в системата.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html