20.3 C
София
сряда, 10 август 2022 г.

ВСС обсъжда сигнала на Рашков за отстраняването на Гешев

На последното си преди лятната ваканция заседание Пленумът на Висшия съдебен съвет ще обсъди искането на служебния правосъден министър Янаки Стоилов по сигнала на служебния шеф на МВР Бойко Рашков за предсрочно прекратяване мандата на главния прокурор Иван Гешев.

Правосъдният министър по право участва в заседанията на кадровия орган ВСС и веднага откликна на сигнала на колегата си от служебния кабинет Рашков.

За първи път ВСС ще обсъжда предсрочното освобождаване на един от тримата първи в съдебната система – при това сезиран от представител на изпълнителната власт.

Миналият петък Янаки Стоилов едновременно внесе искането и свика Висшия съдебен съвет. Искането е над 100 страници – мотиви плюс приложение, съдържащо публикации от наши и чужди медии и прессъобщения на прокуратурата.

С тях вътрешният министър Бойко Рашков аргументира твърденията си, че с действията или бездействията си Иван Гешев е уронил престижа на съдебната власт и е нарушил Етичния кодекс на магистрата.

Светкавичната реакция на обвинител номер едно – чрез говорителя му Сийка Милева, беше, че това е политически акт и пиар:

„В предложението се съдържат само политически, но не и юридически аргументи, и то без никаква конкретика. Оттук нататък компетентен е ВСС“.

Преди днешното заседание Иван Гешев изпрати до Висшия съдебен съвет още прессъобщения и публикации, свързани с дейността на държавното обвинение и поиска те да бъдат добавени към материалите, внесени от правосъдния министър.

Обсъждането е точка първа в дневния ред, а прогнозите са искането да не събере подкрепа. И въпреки това, а според автора му – вътрешният министър Бойко Рашков, то не е удар във въздуха, а „удар в полза на демократичното устройство в нашата страна“.

Според Рашков този удар ще предизвика промени, „които ще докарат държавата на едно по-високо ниво в нейното демократично устройство“.

Същевременно Гражданско движение БОЕЦ организира днес протест пред Висшия съдебен съвет. Движението ще депозира становище в подкрепа на искането за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев, както и подписка от граждани на протестите, организирани от сдружението пред Съдебната палата.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html