-7.8 C
София
сряда, 26 януари 2022 г.

Бойко Рашков дава Иван Гешев на прокурор

Снимка БНТ

Решението на ВСС беше очаквано и аз съм го заявил много отдавна, заяви пред депутатите вътрешният министър в служебното правителство Бойко Рашков по повод на вчерашния отказ на кадровия орган да се произнесе по същество по искането за предсрочно освобождаване от поста на главния прокурор Иван Гешев.

„Аргументите не са аргументи на юристи, категорично го казвам това. Сезирам в това поведение на членовете на ВСС абсолютна безотговорност. За мен те не са на нивото на Конституцията и закона, които предвиждат, че членове на ЕСС могат да бъдат единствено лица с високи професионални и нравствени качества“, коментира Бойко Рашков.

Според него членовете на ВСС от дълго време са получавали различни сигнали от адвокатски колективи и други професионални организации, свързани с нарушения на главния прокурор, но умишлено са ги неглижирали. „Не може след това ВСС да отговаря, че им е изтекъл срокът по закон“, посочи още вътрешният министър.

„В нашия наказателен кодекс е инкриминирано разгласяването на СРС-та. В съдебната практика има случаи на осъждане на лице за това престъпление. В конституцията е посочено, че България е правова държава. Ако един е осъден за престъпление, а друг е извършил същото, дали не трябва да се образува и срещу Гешев? Такова няма. Въпреки че Конституционният съд разясни, че всеки прокурор може да започне такова производство. Нито един прокурор не прояви такъв кураж. Затова аз ще сезирам прокурор, за да видим прокуратурата ще реагира ли на подобен сигнал.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html