19.7 C
София
четвъртък, 18 август 2022 г.

ЦСКА дължи над 2,2 млн. лв. наем за „Армията“

ЦСКА има задължения в размер на над 2,2 милиона лева към Министерството на младежта и спорта за ползването на стадион „Българска армия“ и тренировъчния комплекс в Панчарево, съобщава вестник „Сега“. Информацията е директно от държавното дружество, стопанисващо двата имота в столицата – “Сердика спортни имоти” ЕАД, чийто принципал е ММС.

В писмо, изпратено от ССИ, се казва:

„Към 30.04.2021 г., съгласно проектоустава за вписване на новото дружество „Арена ЦСКА“ ЕООД, акционерът ПФК „ЦСКА-София“ следва да внесе 25% от стойността на записаните на тяхно име акции, което се равнява на парична сума в размер на 5 827 675 лв., и 1 978 338.11 лв. задължения от действащия договор за наем – или общо 7 806 013.11 лв. Към настоящия момент ПФК „ЦСКА-София“ има неизпълнени задължения по действащия договор.“

Писмото е изпратено във връзка с учредяването на смесеното търговско дружество „Спортни имоти Българска армия“, в което с равни вноски трябва да участват държавата, в лицето на „Сердика спортни имоти“ (ССИ), и ЦСКА, чрез нарочно създадената фирма „Арена ЦСКА“ ЕООД, собственост на клубните шефове Гриша Ганчев и Юлиян Инджов.

За набирането на началния капитал държавата трябва да направи непарична вноска, като апортира стадиона и прилежащите му терени в Борисовата градина и тренировъчния комплекс в Панчарево, а футболният клуб да преведе 25% от стойността на тяхната обща оценка – 23 310 700 лв. Преди около две седмици обаче възникна задочно разногласие между двете страни, след като членът на съвета на директорите на ССИ Людмил Лазаров обяви на пресконференция, че очакват от ЦСКА – София 8 млн. лв., а адвокатът на клуба Станислав Трендафилов му отговори през медиите, че дължимата вноска всъщност е 5.8 млн. лв.

Вестникът изпраща уточняващ въпрос към ССИ дали има промяна в цитираната дължима сума към 30 април – погасена част или пък нараснали задължения. От получения отговор става явно, че задълженията са се увеличили още:

“Към 22.07.2021 г. съгласно действащия договор за наем, ПФК „ЦСКА-София“ има неизпълнени задължения в размер на 2 257 106.00 лв. Към настоящия момент ПФК „ЦСКА-София“ не е представил първични разходооправдателни документи за обявените подобрения. В случай че дружеството не представи необходимите документи, задълженията към „Сердика спортни имоти“ ще се увеличат“.

“Подозирам, че няма такива задължения. В самия договор има клауза, която дава възможност за приспадане на наеми от направените инвестиции. Честно казано, не се занимавам конкретно със строителството и с финансовите въпроси, това е счетоводен въпрос. Но съм убеден, че има направени подобрения по имота много над всякакви възможни дължими наеми и други суми. Разминаването между 5.8 млн. и 8 млн. лв. е огромно и няма как да се дължи на неплатени наеми. Така излиза, че клубът сякаш изобщо не е плащал наем по този договор, а съм убеден, че не е така“, коментира адвокат Станислав Трендафилов пред “Сега”.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html