-7.8 C
София
сряда, 26 януари 2022 г.

Загубата на обоняние след коронавирус може да се възстанови след три години

Хората, които са загубили обонянието си след заразяване с новия коронавирус, може да не го възстановят напълно до три години, твърди британски професор по ринология, цитиран от изданието „Дейли мейл“.

Това е един от най-често срещаните симптоми при досегашните варианти на новия коронавирус.

Някои пациенти може да чакат до три години, за да се върне напълно обонянието им, тъй като е необходимо време за възстановяване на сетивата, обяснява Карл Филпот от Норичкия медицински институт към университета на Източна Англия, предаде БТА.

Според него при хората, които имат подобни смущения за дълъг период от време, вирусът вероятно е стигнал по-навътре в мозъка.

Теорията на експерта се основава на проучвания, при които е изследван мозъкът на пациенти, починали от тежък остър респираторен синдром (ТОРС), спадащ към същото семейство вируси като причинителя на Ковид-19.

„Все още обаче няма яснота за точния механизъм, предизвикващ продължаващото дълъг период смущение“, добави Филпот.

Според проучване, публикувано през юни, над 80% от преболедувалите Ковид-19 със загуба на обонянието си го връщат до четири месеца след излекуването. Според данните от изследването 5% от хората не си възстановяват обонянието дори и година след преболедуването на новия коронавирус.

Експертите все още не са сигурни каква е точната причина за загубата на обоняние при пациентите с Ковид-19. Това е и причината да не може да се намери лечение.

 

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html