-8.1 C
София
петък, 28 януари 2022 г.

Момиченце открива отпечатък от неизвестен вид динозавър

 

През януари тази година 4-годишната Лили Уайлдър от Южен Уелс се разхожда по плажа на залива Бендрикс Бей заедно с родителите си, когато съзира върху скала ясен отпечатък от нещо.

Семейство Уайлдър съобщава за находката и се оказва право – учените потвърждават, че е отпечатък от динозавър и нейната уникалност, пише в. „Метро“, цитиран от БТА.

Специалистите я окачествяват като най-запазената, откривана някога във Великобритания. Според тях отпечатъкът с дължина 10 сантиметра е оставен от динозавър, висок приблизително 75 сантиметра и дълъг 2,5 метра.

Трипръстият хищник е живял преди около 220 милиона години, ходил е на два крака и е ловувал малки животни и насекоми. Учените обаче все още не могат да определят точно кое древно създание е оставило следата.

Възможно е това да е нов вид динозавър, който все още не е известен на науката. В средата на юли скалният къс, върху който личи следата, е изложен в Националния музей в Кардиф в експозиция, наречена „Фосилизираният отпечатък на Лили“.

Момиченцето и родителите й са били поканени на изложбата като специални гости. Малката Лили се гордее много с находката си, а учените вече са обещали, че ако отпечатъкът се окаже от нов вид динозавър, непременно ще я споменат в наименованието му

Снимка: pixabay

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html