-0.2 C
София
петък, 28 януари 2022 г.

Вдигат всички пенсии най-малко с 12,5%

Гълъб Донев

Служебният социален министър Гълъб Донев обеща днес, че увеличение на пенсиите ще има за всички, като размерът обаче най-вероятно ще зависи от новото Народно събрание.

„Няма да има нито един пенсионер, който да не получи 12,5% увеличение на пенсията. Това ще доведе и до нарастване на минималната пенсия с 13,3 на сто. Социалната пенсия за старост става 170 лева, а беше 148,71 лева“, обяви Донев в интервю за БНР.

Той посочи, че с вариантите, които се предлагат и са внесени в Народното събрание, за преизчисление на пенсиите с нов среден осигурителен доход – като базата е 2018 или 2019 г. – голяма част от пенсионерите ще бъдат изключени от него. „С това предложение няма да бъдат обхванати социалната пенсия за старост, всички пенсии, които зависят от социалната пенсия. По-справедливият вариант е преизчислението, а парите за него са налични в бюджета. За тази и за следващата година сме направили разчетите с финансовия министър, които гарантират изплащането на пенсиите“, каза Гълъб Донев.

Служебният социален министър обясни, че с предложението за актуализация на бюджета на ДОО и с увеличаването на всички пенсии с осигурителния принос за осигурителен стаж – от 1,2 на 1,35 – ще бъдат обхванати и бъдещите пенсионери, защото това увеличение на осигурителния стаж във формулата за изчисление на пенсиите ще засегне и всички отпуснати пенсии след октомври 2021 година.

Донев подчерта започнатата от министерството му трансформация на системата за социално подпомагане. „Това, което предлагаме, е да се обвържат месечните социални помощи, така че да има по-голяма връзка между минималните доходи, които получават тези семейства и децата, с определената линия на бедност. … Ще доближим месечните социални помощи до 30% от линията на бедност“, уточни той.

Министърът изтъкна, че всичко ще бъде съобразено, за да няма семейства и деца в нужда, които да бъдат изключени от социално подпомагане.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html