-8.2 C
София
четвъртък, 20 януари 2022 г.

ДПС: Няма безусловна подкрепа, ИТН: Не сме искали никаква

Неотменимото ни условие за подкрепа на кабинет е възстановяването на нормалността в политиката и демокрацията. Това каза лидерът на ДПС пред журналисти след срещата с „Има такъв народ“. Той посочи, че повечето идеи на „Има такъв народ“ и ДПС съвпадат, като подчерта, че от ДПС няма да предлагат министри.

„Повечето от идеите на ДПС и ИТН съвпадат. Имаме и различия. От наша страна заявихме, че безусловна подкрепа няма. Посочихме едно неотменимо условие – възстановяването на нормалността в политиката и демокрацията. Това за нас означава Народното събрание да заеме мястото си според Конституцията на Република България държавният апарат да не се ползва като бухалка срещу гражданите и бизнеса. Това означава държавният апарат да функционира, съгласно Конституцията и законите на страната, в услуга на хората и за създаване на добра бизнес среда, добър бизнес климат. Това ни беше условието, от което няма как да се откажем, за да има каквато и да е подкрепа. Заявихме също, че персоналният състав на кабинета също за нас от значение. Категорично заявихме, че ние няма и не държим да предлагаме министри“.

Предложихме нашата програма за приоритети за краткосрочни и дългосрочни цели, след което представителите на ДПС направиха същото от името на тяхната политическа партия. Ние не сме водили такъв диалог, ние всъщност не искахме подкрепа от тях за евентуален кабинет, просто изложихме нашите приоритети. Това заяви председателят на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов след разговорите с ДПС за съставяне на правителство.

„Всички партии, предполагам, че включително и ГЕРБ, биха казали, че са за съдебна реформа, така че просто си изложихме приоритетите. Те казаха, че за тях персоните и личностите в евентуалния кабинет са важни, ние уточнихме, че това е наша отговорност и няма да взимаме съвети от никого, нито ще позволим на някого да ни казва кои да са хората. Така че тук бяхме пределно ясни, ако се стигне до съставяне на кабинет, те като партия ще си преценят харесва ли им или не, ще гласуват или не. Но пак повтарям, подкрепа от тях не сме търсили, нито те са ни предлагали хора, нито и да ни бяха предложили ние щяхме да ги приемем“, обясни Йорданов.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html