-5.2 C
София
неделя, 23 януари 2022 г.

Как ще харчат парите от Евросъюза по Плана за възстановяване?

вицепремиерът Атанас Пеканов

Директно в икономиката ще се влеят част от инвестициите по Плана за възстановяване на Европейския съюз. това обаче е само краткосрочен ефект. Дългосрочният ще дойде от производителността и потенциала на икономиката. Ще има инвестиции в уменията и дигитализацията. Това ще доведе и до по-високо благоденствие”, обеща в интервю за Нова телевизия служебният вицепремиер по еврофондовете Атанас Пеканов.

„В ревизирания план имаме 56 инвестиционни проекта и 43 реформи, които са разделени в 4 основни компонента. Те са от части зададени от препоръките на Европейската комисия, но имат и истинско изражение в живота ни – реновирането на класните стаи ще позволи на децата да развиват уменията си и да използват пълния си потенциал. Инфраструктурните проекти ще помогнат на производителността на бизнеса. Друг проект с истинско изражение е този за медицинския хеликоптер. Проектът за ВЕИ мощности на покривите на къщите ще доведе до намаляване на сметките”, обясни Пеканов.

Пеканов обясни, че някои от добрите проекти от предишния план са запазени. Други са ревизирани, а трети са напълно премахнати.

„Остава да намерим баланс между грантовете и кредитите за бизнеса. Аз разбирам притесненията на хората и трябва да се помисли как грантовата част да се увеличи”, обясни Пеканов.

Що се отнася до противоречията с кмета на София, Пеканов е неотстъпчив. „С екипа на кмета на София имаме различно виждане как трябва да се развива страната. До този момент прекалено много ресурси са се концентрирали към столицата. Проектът за метрото е важен и приоритетен, но ние търсихме начин средствата по него да се намалят. Не получихме разбиране от Столична община и намалихме средствата от друг план“, обясни вицепремиерът.

„Екипът на г-жа Фандъкова изрази мнение, че Планът на възстановяване не трябва да има за цел социалната и териториална кохезия. Но това не е така, защото още на 4 страница на регулацията се казва, че тя трябва да бъде подпомогната. Това значи, че регионалното развитие трябва да е балансирано. Нашата страна е една от тези, които имат много небалансирано регионално развитие и ние трябва да правим стъпки в тази посока”, каза Пеканов.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html