-7 C
София
вторник, 25 януари 2022 г.

Стойчо Кацаров: Бюджетите карат болниците да престъпват правилата

Стойчо Кацаров

Реформата на здравната ни система не може да търпи повече отлагане и случаят с „Пирогов“ го показва, настоява служебният здравен министър Стойчо Кацаров. Според него това личи много ясно на фона на предстояща според повечето експерти нова Covid вълна.

Шефът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов беше освободен от поста след проверка от Здравната каса, при която бе установена фиктивна дейност за над 1 милион лева. „Не е имало томахавки в отношенията ни с „Пирогов“, заяви Кацаров пред БНР в отговор на въпрос дали са заровили томахавките с протестиращите медици от спешната болница.

По думите на министъра проблем е, че през последните години начинът на организация на заплащане в болниците е все по-централизиран. „Регулацията непрекъснато се засилва и на практика сме достигнали почти до бюджетно финансиране, централно разпределение на парите на отделните лечебни заведения, което все повече губи връзката с търсенето и предлагането на медицинската помощ. Финансирането е централно, по предварително определени условия от НЗОК, което доведе до предварително разпределяне на средствата, определяне на бюджети на отделните лечебни заведения, които се стремят всячески да усвоят тези бюджети, включително и като престъпват правилата, какъвто беше случаят с „Пирогов“, обясни Стойчо Кацаров.

Той беше категоричен, че промяната означава не само корекция в цените на клиничните пътеки, но и връщане към основния принцип – да се плаща само там, където е извършена реално дейността и тя е извършена качествено – пациентът е удовлетворен. „Генералната грешка в здравната система е, че се плаща дейността, а след това се търси начин тя да бъде усвоена, това води до лоши резултати в болничната сфера“, обясни министърът.

Той призова за незабавно започване на преговори за анекс към Националния рамков договор, без да се чака новото правителство.

Стойчо Кацаров подчерта, че е привърженик на премахването на монопола на Националната здравноосигурителна каса, като посочи, че от това най-много ще спечелят потребителите. „Един от механизмите пациентът да застане в центъра на здравната система е да му се даде възможност сам да решава къде да влага осигуровките си“, обясни Кацаров.

„Ситуацията с коронавируса у нас е спокойна, но рискът от следваща вълна не е малък. … Със 130 млн. лева се финансират ремонти на Covid отделенията в болниците, осигурени са количества лекарства, одобрен е единен протокол за лечение на Covid-19. Не съм спокоен за последиците от следваща Covid вълна заради лошото състояние на здравната система“, заяви служебният министър.

Той уточни, че сериозната реформа изисква и корекция в законите, което досега не е било възможно без работещ парламент: „Новият парламент и новото правителство незабавно да извършат корекции в законите, за да стане по-гъвкава и адаптивна здравната система, за да се избегне висока смъртност при нова вълна от Covid-19“.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html