0.8 C
София
четвъртък, 27 януари 2022 г.

Боян Магдалинчев: Спазват ли депутатите Конституцията?

Боян Магдалинчев, снимка Интернет

„Съдебната система винаги е подхождала с уважение, сдържаност и толерантност към изпълнителната и законодателната власт, и продължава да го прави. Необходимо е такова уважение и от страна на другите власти. Ако преценяват, народните представители, че трябва да предприемат действия по промяна на Конституцията или закона, да го направят“.

Това заяви представляващият Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев пред журналисти във връзка с изказванията на някои народни представители по повод решението на ВСС, че не е допустимо искането на правосъдния министър за започване на процедура за прекратяване мандата на главния прокурор.

„Някои изказвания са звучали така: „Или отстранявате главния прокурор, или си отивате“. Е, предпочитам да си отида вместо така да се поставят ултимативно нещата“, каза Магдалинчев.

„Имат си механизми, ако решат да го правят – да прилагат Конституцията, да прилагат законите, и, ако трябва да ни прекратяват мандата, да го прекратяват“, заяви Боян Магдалинчев и добави, че не трябва да се мисли, че ВСС е решил с цената на всичко да си изкара мандата.

„Това, че предложението на министъра на правосъдието до ВСС не е получило желания от него резултат, не означава непременно, че министърът е прав, а ВСС – че не е прав в своята преценка. Ние ще бъдем доволни, ако Конституционният съд бъде сезиран и се произнесе по искането на изпълнителната и законодателната власт“, каза още Магдалинчев във връзка с въпроса какви са правомощията на министъра на правосъдието и може ли да иска отстраняване на главния прокурор.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html