0.8 C
София
четвъртък, 27 януари 2022 г.

Българите в Северна Македония искат да са мост в диалога София-Скопие

Петър Колев, Граждански демократичен съюз в РСМ, кадър БНТ

Ролята на мост в диалога между София и Скопие може да играят самоопределилите се като българи в Република Северна Македония, а те са готови да предложат и идеи как да се реши спорът между двете държави. Това стана ясно от интервю за БНТ на Петър Колев – лидер на Граждански демократичен съюз в Република Северна Македония – партия, създадена от българите в РСМ.

Българите имат свои предложения, защото този език на омразата, който българското общество го чете от медиите, това е ежедневният ни живот, а с нашите конструктивни и диалогични предложения може да намерим лостове да решим този проблем, каза Колев.

Един ясен сигнал би бил, ако РСМ започне да третира наравно гражданите на държавата, които се самоопределят като българи. Сега не е така, сподели той. „В конституцията на РСМ са изброени народите, които живеят в републиката. Българският народ и българите не присъстват в македонската конституция. Тъй като българите не са част от изброените, не може да има съдия българин, или прокурор българин, нито човек, който да работи в армията като професионален войник. Това е едно от основните нарушения на човешките права в посока на правото на работа и кариера“, каза Колев.

Няма как да се съглася с твърденията на премиера Зоран Заев, че човешките права на всички в РСМ се уважават. За българите е изключително важно историческите въпроси да бъдат изчистени, защото те са предпоставка за създаване на т.нар. език на омразата. Различното тълкуване на историческото минало много често предизвиква този език на омразата, каза Колев.

Той е за преговори на РСМ с Европейския съюз, но смята, че това няма как да стане, ако продължава този език на омразата и ако продължават да се репресират и дискриминират хората с българско самосъзнание.

Петър Колев заяви още, че Граждански демократичен съюз цели да се опита повлияе на политическите и обществени процеси, които текат в РСМ и особено в посока, която се отнася за участието на българите в обществено-политическия живот.

Партията вече проведе срещи с българския президент и външния министър и ще търси диалог с колегите от българските политически партии, които са представени в НС. „Няма как да не отбележа, че българският президент е първият български държавник, който прецени, че най-добронамерено и искрено трябва да чуе мнението за отношенията София-Скопие и от българите, които живеят в РСМ“, каза Колев.

Той не скри разочарованието си, че през последните 30-тина години гласът на българите в РСМ много рядко се чуваше в София. „Ако нашите сънародници албанци имат отворени врати за разговор и диалог със своите сънародници в Албания, ако нашите съграждани от сръбската общност имат отворени врати в Белград. За съжаление няма как да не констатирам, че за тези 20- 30 години, като че ли липсва този диалог между българите, които оживеят в РСМ и официалните власти в София“, каза Колев.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html