-7 C
София
вторник, 25 януари 2022 г.

Тристранката подкрепи актуализацията на бюджета

Гълъб Донев

„Обсъдиха се трите бюджета – държавният бюджет за 2021 година, за държавното обществено осигуряване и за бюджета на НЗОК. И трите бюджета са подкрепени, с малки забележки относно бюджета на Здравната каса. Целта е да може държавата да продължи да функционира нормално в рамките на приходите, които ще бъдат акумулирани допълнително, за да не се допусне превишение на дефицита, напротив с 0,5 процента се намалява дефицитът“.

Това заяви служебният вицепремиер и министър на труда и социалната политика Гълъб Донев след извънредното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество. На срещата беше обсъден проектът за актуализация на бюджета, предложен от служебното правителство.

 Според Донев  допълнителните проходи идват от по-голямата събираемост на данъци и акцизи и от страна на здравно и социалноосигурителните вноски. „Повишение има във всички бюджети – в областта на социалната политика – предлаганото преизчисление на пенсиите, заложени са над 230 милиона за други социални плащания“, допълни Гълъб Донев.

Асен Василев, кадър БНТ

 „Тази актуализация е направена при допускане за тежка COVID криза“, уточни министърът на финансите Асен Василев. Съответно заложените параметри на растеж и инфлация са съобразени с такъв сценарий, плащанията към бизнеса и здравната система са също съобразени с такъв сценарий. Те са условни – ако не се случи такава криза, те ще бъдат значително по-малки, каза Василев. Идеята е, идвайки едно правителство, да има финансовия ресурс да се справи с потенциална тежка вълна на COVID, без да трябва да се предприемат някакви спешни или извънредни мерки, що се отнася до финансите на държавата, допълни още служебният финансов министър.

Пламен Димитров, снимка Интернет

 Президентът на КНСБ Пламен Димитров заяви, че подкрепят тази актуализация.

 „Подкрепяме я по две причини. Едната е, че всъщност имаме увеличение на разходите в необходимата степен, за да се покрият социалните разходи, разходите за подкрепа на бизнеса и заетостта, и допълнителни разходи в сферата на здравеопазването. Този 1 млрд. и 800 млн. лв. са жизненоважни, и наистина много хора, много организации чакат това да се случи. На второ място подкрепяме философията на тази актуализация. Тя не орязва други разходи. Постигаме едно балансирано действие, спрямо приходи и разходи в действащия бюджет. Като дори се предвижда малко намаление на общия дефицит в края на годината“, допълни Димитров. КНСБ са направили няколко предложения – публичният транспорт да бъде подкрепен, както и да се увеличи квотата за ваучерите за храна.

На новото правителство едно от нещата, които трябва да му бъдат казани още от първия ден е, че има действащо тристранно споразумение, подписано с българското правителство, което и да било то като персонален състав. То включва взаимоотношенията между работодатели, синдикати и държава“, каза още Радосвет Радев, председател на Българската стопанска камара.

 

 

 

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html