-10.2 C
София
вторник, 25 януари 2022 г.

БСП блокира преговорите за правителство: Иска си АЕЦ „Белене“

Като проблем, който може потенциално да препъне бъдещото правителство, се очертава недовършеният проект за АЕЦ „Белене”. В рамките на продължаващите разговори около общата програма на новото управление днес „Има такъв народ” (ИТН) и „Изправи се.БГ! Ние идваме!” (ИБГНИ) обсъдиха темата за енергийните приоритети. От коментар на депутата Арман Бабикян, който представляваше ИБГНИ на разговорите, стана ясно, че и двете формации са противници на проекта. Вместо това предпочитат да се изгради 7-и блок на АЕЦ „Козлодуй”. Тук обаче изниква препъникамъкът – БСП, от която очакват да се включи в парламентарното мнозинство, от години ратува за завършването на атомната централа. Левицата дори записа този проект в предизборната си програма.

Засега обаче новите формации отбягват това сериозно различие. Бабикян бодро обяви, че е налице над 90 процента съвпадение с програмата на ИТН. „С лека ръка не можем да говорим, че всичко е блеснало като жито и ние вървим бодро напред. Но принципни, тежки разминавания нямаме”, обясни той. И допълни: „След като имаме толкова съвпадения, жална му майка на бъдещия министър.”

По думите му двете формации са на едно мнение за нуждата от диверсификация на газовите доставки. „Не тези, които разбира г-жа Теменужка Петкова (бившият енергиен министър в кабинета „Борисов 3” – бел.ред.), защото тя разбира обикновено не източниците, а маршрутите, иначе пренася един и същи газ”, посочи Бабикян. Като общи разбирания той открои още въвеждането на смарт домовете; интелигентните електроенергийни мрежи; стимули за електромобилите; конкретни срокове, в които да се разделим с дизела.

 

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html