0.8 C
София
четвъртък, 27 януари 2022 г.

Лекари доказват, че въздухът в Родопите е лечебен

сн. dafovskahotel.com

Отрицателната йонизация в Пампорово и региона е до 40 пъти по-висока от тази в градската ни среда. Много изследвания показват, че както отрицателната йонизация, така и въздух, богат на фитонциди, имат изключително положителен ефект върху имунната защита на човешкия организъм. Това съобщи в интервю за БТА д-р Татяна Ангелова, заместник-председател на Асоциацията на лекарите по физикална медицина и рехабилитация, експерт към Българския съюз по балнеология и СПА туризъм, член на медицинската комисия към Европейската СПА асоциация.

Не е случаен фактът, че Родопите са единствената планина в нашата страна и една от 12-те в Европа, включена в списъка на местата с лечебен въздух, създаден от д-р Цин Ли – лекар, имунолог от университетската болница в Токио, вицепрезидент на Международното общество за природа и горска терапия, създал световната карта на лечебните места, допълва д-р Ангелова. Тя е ръководител на разработваните от това лято спортно-оздравителни програми в Пампорово.

В условията на пандемия планинският курорт представя ваканционни програми, насочени към стимулиране на имунитета или за възстановяване след преболедуван коронавирус. Горската терапия в тези програми съчетава лечебните свойства на въздуха в Родопите, богат на „естествените антибиотици на природата“ – фитонциди и отрицателна йонизация, разходки и движение сред природата, хранителен режим, близък до родопската кухня и здравословни храни, процедури за възстановяване в СПА комплекса на хотел „Перелик“. Програмите се провеждат след индивидуален лекарски преглед за всеки турист.

Пампорово е първият курорт, който започва активно да се развива и рекламира като дестинация за спорт и здравен туризъм, посочи д-р Ангелова. Става дума за умелото съчетаване и използване на природните дадености в Родопа планина – въздух, богат на фитонциди и отрицателни йони с двигателна активност и рационално хранене. Сутрешна лечебна гимнастика, водна аеробика, вело и пешеходни маршрути са само част от седмичната активна програма в курорта.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html