-5.2 C
София
неделя, 23 януари 2022 г.

Неваксинирани медици може да убият пациентите си с ковид

проф. Мира Кожухарова, кадър бТВ

Ваксинирането на медиците в България е крайно недостатъчно. По последни данни само около 20% са имунизирани срещу коронавируса. И макар че много от тях са и преболедували и имат имунитет е срамно останалите да не желаят да си поставят ваксина, с оглед на задълженията си в здравните заведения. Това сподели пред бТВ проф. Мира Кожухарова – съветник на служебния министър на здравеопазването Стойчо Кацаров.

Тя е категорична, че трябва да се вземат мерки с оглед на предстоящата вълна. „Имаш контакти с пациенти, но още по-лошото е ако ти си заразиш пациента – човека, който почти си излекувал, и вземе че умре заради теб. Това е непростимо“, смята Кожухарова.

На въпрос дали ваксинацията трябва да стане задължителна за някои групи от хора, Кожухарова казва, че засега няма такъв план у нас. „Май всички западни демокрации минават през това да въведат задължителна ваксинация, но министърът е твърдо убеден, че хората трябва да вземат разумно решение самостоятелно. Разбира се, епидемиолозите сме на друго мнение, но допускам, че той е прав“, каза Кожухарова.

Според нея следващата вълна на коронавируса у нас няма да бъде по-коварна от предходните, но е важно всеки да се ваксинира – по-добре рано, отколкото късно. „Единствената реална мярка, с която разполагаме е ваксината. Видяхме, че всички други мерки и да действат, действат в малка степен. Ваксината е това, което за момента може да ни даде глътка спокойствие“, казва Кожухарова.

Тя е категорична, че училища и детски градини трябва да се затворят последни при една нова силна вълна на COVID-19. „Един нищожен процент от учебните заведения имат висок процент ваксинирани. Ако нещо зависи от мен аз бих направила така, че училищата да не се затварят или да са най-последните, които да бъдат затворени“, каза още проф. Кожухарова.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html