-8.1 C
София
петък, 28 януари 2022 г.

Туризмът ядосан на власт и медии, има напрежение и паника

сн. БГНЕС Архив

Бизнеси от сферата на туризма са изключително безпокоени за това как ще продължи и завърши летният сезон, предвид противоречивата информация, излизаща включително от държавни институции за това кои чужди граждани и по какъв начин ще бъдат допускани в страната ни. Бизнесът прати писмо до служебния кабинет, в което разкри недоволството си от новите ограничения за влизане в страната.

„Изпратихме това писмо заради многото появили се в медийното пространство заглавия от типа „Летният сезон ще бъде кратък”, „Прекратяват сезона още през август” и други. Това са все такива публикации, които внасят напрежение и паника, както в туристите, така и в без това оскъдния ни кадрови състав. За туризма трябва да се говори внимателно, защото се нуждае от спокойствие, дългосрочно планиране. Такива негативни сведения обременяват, паникьосват и туристи, и персонал”, обясни пред бТВ председателят на Съюза на собствениците в Слънчев бряг Пламен Копчев.

„Напоследък притеснението, че има опасност от провал, расте. В момент, в който туризмът започва да поема глътка въздух, имаме чувството, че някой иска да ни спре кислородът. Бургас премина в жълта зона. Тези, които „оцветяват”, дали си дават сметка, че областта заради всички туристи има население в пъти по-голямо, от това, което е по статистика. Много е важно как интерпретираме цифрите, защото се подават грешни сигнали, които ни вредят”, каза хотелиерът Теодор Пастърмаджиев.

Той обясни, че отворените хотели са с добра заетост, но много места за настаняване не са отворили врати. Тези, които работят, пък не използват пълния си капацитет. В Слънчев бряг липсват руските и английските туристи. У нас са дошли само тези, които имат имоти по родното ни Черноморие.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html