-5.2 C
София
неделя, 23 януари 2022 г.

Радан Кънев обвини ИТН в лъжа за ваксините

Радан Кънев
Евродепутатът от Демократична България Радан Кънев даде своя принос в бездруго усложнените и зациклили отношения между неговата коалиция и ИТН по въпроса за съставяне на правителство. Ето какво написа Кънев в профила си във Фейсбук:
Нивата на ваксинация в България бяха и остават тревожно ниски, далеч най-ниските в целия ЕС. Бяха такива при кабинета “Борисов” и остават непроменени при служебното правителство. Екипът на д-р Кацаров опита публична кампания, но тя явно е недостатъчна и неправилно насочена – не достига до групите от населението, които са най-податливи на антиваксърската пропаганда и не отговаря на страховете, които тя поражда.
Днес с особена тревога наблюдавах представители на партията, която спечели последните избори, които разпространяват откровено неверни данни за ваксините и наливат вода в мелницата на антиваксърите.
Като член на Комисията по обществено здраве в ЕП, в която получаваме ежеседмично детайлна информация за процеса на ваксинация в целия ЕС, уверено мога да кажа, че:
– Няма никаква социална вълна̀ срещу ваксинациите в Европа. Във всички европейски държави темпото на ваксинация е устойчиво, като националните планове обхващат първо рисковите групи и после цялото пълнолетно население, вече и децата над 12г.
– Средното ниво на пълна (две дози) ваксинация в ЕС преминава котата от 50% от населението. И в общи линии, колкото по-богата, образована и добре организирана в една държава, толкова по-високи са нивата на ваксинация;
– Нежеланите реакции след ваксина са не просто пренебрежимо малко, а са статистически незабележими, на фона на доказаните ужасяващи нива на смъртност и дългосрочни и опасни усложнения след Ковид-19;
– Навсякъде новата вълна̀ от “индийския” вариант засяга предимно неваксинираните, а тежкото протичане и смъртните случаи са изцяло сред тях. Откровено се говори за “вълна̀та на неваксинираните”. Лошото е, че вариантът е изключително заразен и засяга плашещо голям процент от неваксинираните. Излишно е да казвам какъв огромен риск е това при над 75% неваксинирани в България.
Боя се, че ако не само властите, но и експертните общности, и особено личните лекари, не се ангажират с всеобхватна кампания, която добросъвестно да адресира страховете на българите и да отговаря на антиваксърската пропаганда, ни чакат много тежки месеци. Именно поради рекордно ниските нива на ваксинация, България може да се окаже в де факто икономическа изолация в рамките на ЕС…
Искрено се надявам, че следващото българско правителство ще се ангажира еднозначно с този национален свръх-приоритет, както предлага Демократична България.
П.П. Излишно е да казвам, че аз и семейството ми сме отдавна ваксинирани и съм убедил практически всички по-разколебани хора сред моите приятели и познати да направят същото.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html