17.9 C
София
четвъртък, 18 август 2022 г.

Асен Василев: Виждам една много дълга ръка – на Тошко Йорданов и ДПС

„Интересно как след като три пъти идваха да ме канят за министър за предишното правителство на ИТН, сега решиха, че съм силно проблемен. Тук се вижда една много дълга ръка – тази на Тошко Йорданов и на ДПС.“

Това коментира финансовият министър Асен Василев, след като по-рано бе обвинен от зам.-председателя на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов в кражба на интелектуална собственост и финансови манипулации.

„Всички дела съм си ги спечелил. Това е нещо от 2013 година и вече е било разпространявано в пресата „, подчерта още Василев пред журналисти в кулоарите на парламента.

„Човек, откраднал интелектуална собственост, което е доказано от лондонски съд, не трябва да бъде български министър“, заяви по-рано Тошко Йорданов. Целта му бе да критикува лидера на ДБ Христо Иванов и Мая Манолова, които обявиха, че одобряват зададената линия на част от министрите от служебното правителство, сред които и Асен Василев. От ИТН обаче са разтълкували това като натиск за вкарването на определени лица в бъдещия им кабинет.

Пред народните представители Тошко Йорданов съобщи как през 2008 настоящият финансов министър е бил изпълнителен директор на фирма за продажба на самолетни билети. В нея имало четирима съдружници, които получили 1,5 млн. долара от инвеститор. През годините той бил принуден да налива милиони във фирмата, тъй като тя е била лошо управлявана и имала плачевни финансови резултати.

„През 2009 инвеститорът, който работи с Европейската банка за възстановяване и развитие, отказва да налива средства и настъпва конфликт. Тогава в нарушение на закона изпълнителният директор Асен Василев дава личен заем на фирмата и няколко месеца изисква обратно заема, като по този начин фалира фирмата. Междувременно Асен Василев е водил преговори с датски инвеститор и когато фалира фирмата, в нарушение на договора, той води част от програмистите и основава нова фирма, която също в нарушение на предишния договор, започва да развива абсолютно същата дейност като първата и това довежда до съдебни дела в Лондон, Амстердам и САЩ. Съдебна техническа експертиза доказва, че новият продукт на Асен Василев е направен въз основа на код, откраднат от компютър лично от г-н Асен Василев. След излизането на тази експертиза, адвокатите на г-н Василев предлагат и постигат извънсъдебно споразумение, заплащайки няколко милиона долара, признавайки факта за открадната интелектуална собственост“, разкри още пред Народното събрание Тошко Йорданов.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html