0.8 C
София
събота, 29 януари 2022 г.

На втора инстанция: Дворецът „Врана“ е собственост на Симеон и Мария-Луиза

Дворецът „Врана“, снимка Интернет

Дворецът „Врана“ е собственост на бившия премиер Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза. Това реши Софийският апелативен съд (САС), съобщи „Де факто“. Решението не е окончателно, но отменя първоинстанционното, с което имотът бе определен за държавна собственост.

В края на миналата година Върховният касационен съд окончателно присъди на бившия премиер двореца „Царска Бистрица“. Ако третата инстанция потвърди, че Сакскобургготски е собственик и на „Врана“, това ще е краят на дългогодишната съдебна сага около един от най-апетитните „царски“ имоти.

„Врана“ бе върнат на Сакскобургготски през 2001 г. от тогавашния столичен кмет Стефан Софиянски. Основанието бе решение на Конституционния съд (КС) от 1998 г., с което бе обявен за противоконституционен Законът за обявяване за държавна собственост имотите на семействата на бившите царе Фердинанд и Борис и на техните наследници от 1947 г. Допреди няколко години съдилищата смятаха, че решението на КС не е основание за реституция, а специален закон. Така на държавата бяха присъдени дворците „Кричим“, „Ситняково“ и „Саръгьол“.

Миналата година по искане на бившия премиер КС постанови, че закони като този за конфискацията трябва да се считат за невалидни с влизането в сила на новата конституция от 1991 г. Това означава, че имотът е придобит по силата на отменения закон за конфискацията.

Тезата на Сакскобургготски винаги е била, че дядо му цар Фердинанд поетапно е изкупил с лични средства първо основния имот около двореца, където някога е имало чифлик, а след това и околните терени, за да създаде парка.

Във „Врана“ освен централната сграда с площ над 2000 кв. м. има и още двайсетина постройки, сред които оранжерии и стопански сгради. Общата площ е 992 дка. Част от него бе предоставена за стопанисване на столичната община преди години от бившия премиер. В момента „Врана“ функционира като парк и е отворен за посетители. До двореца също има достъп, но в самата сграда не се влиза.

 

 

 

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html