-7 C
София
вторник, 25 януари 2022 г.

Нено Димов нанесъл щети за почти 2 милиона лева

Специализираната прокуратура е повдигнала още едно обвинение срещу бившия министър на околната среда и водите Нено Димов. Той е обвиняем за умишлена безстопанственост заради водната криза в Перник. Към наказателна отговорност е била привлечена и Севделина Ковачева, която по това време е била временно изпълняваща длъжността кмет на община Перник.

Отвеждат Нено Димов на разпит в Националното следствие. Снимка Интернет

Като министър Нено Димов е имал отговорност по управлението, стопанисването и опазването на водните ресурси, сред които и язовир Студена. Той е обвиняем за умишлена безстопанственост заради това, че не е упражнил правомощията си по стопанисване и опазване на водния ресурс в Перник. Бившият министър на околната среда и водите е причинил щети за почти 2 млн. лв. Това обявиха от специализираното обвинение на брифинг в четвъртък.

В хода на разследването на водната криза в Перник са разпитани общо 156 свидетели. Обработено е огромно количество документация. Извършена е деветорна комплексна съдебно-техническа експертиза, направени са огледи на язовир „Студена“ и прилежащите му канали и деривации, както и геодезически замервания на язовирните съоръжения, съобщиха още от Спецпрокуратурата.

„Той е утвърждавал графици, с които е трябвало да даде приоритет на питейно битовите нужди на перничани, а не на промишлените нужди. Въпреки, че в МОСВ са знаели, че водният ресурс намалява, той е дал разрешение водата от язовира да се използва и за промишлени цели“, разкриха още прокурорите.

Установените щети са в размер на 1 025 303 кубически метра вода на стойност 1 901 937,06 лева, представляващи незаконосъобразно разрешени и използвани количества вода за промишлени цели от търговските дружества „Стомана Индъстри“ АД и „Топлофикация Перник“ АД.

Така изглеждаше язовир „Студена“ при водната криза в Перник. Снимка Интернет

Преди водната криза Севделина Ковачева е била уведомена писмено по надлежния ред от управителя на „ВиК Перник“, че е налице силно намаляване на дебита на водоизточниците и на водния ресурс в яз. „Студена“, и след като ѝ е било предложено да бъдат предприети действия за въвеждане на режим на водоползване в населените места в общината, тя не е изпълнила служебните си задължения, произтичащи от Закона за местното самоуправление и местната администрация.

Предстои Специализираният наказателен съд да насрочи разпоредително заседание по делото.

От спецпрокуратурата обясниха още, че за първите 6 месеца на 2021 на съд са предадени 38 лица по т.нар корупционен каталог, тоест лица, заемащи висши държавни длъжности. Има и 7 влезли в сила присъди, касаещи висшите етажи на властта. Предадените на съд са причинили щети за над 2 млн. лева.

От обвинението уточниха, че периодът на извършване на престъплението е от април 2019 г. до ноември 2019 г. Според Специализираната прокуратура става въпрос за престъпление с особена тежест, тъй като язовирът е достигнал критични нива.

От своя страна бившият временен кмет Ковачева ще бъде съдена за корупционно престъпление, защото не е обявила навреме режим на водата в Перник, въпреки че е имало информация в общината за силно занижен воден ресурс.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html