-8.1 C
София
петък, 28 януари 2022 г.

Христо Иванов към ИТН: Видяхме една съмнителна персонална атака

 

„Нека никой да не се опитва да ни прехвърля отговорността за това, че не може да формулира убедителен състав на Министерски съвет, да даде убедителна политическа формула и да отговори на фундаментални въпроси за структуриране на политическото пространство“.

Tова коментира в кулоарите на парламента лидерът на „Демократична България“ Христо Иванов по повод декларацията на „Има такъв народ“ от парламентарната трибуна и дадения след това брифинг. По-рано днес зам.-председателят на ИТН Тошко Йорданов изнесе скандални факти за лансирания от ДБ служебен министър Асен Василев.

„Какво значи да се откажем от Асен Василев, в какъв смисъл, какви обвинения. Избрахме тези трима министри, защото има много голямо обществено одобрение и се борят срещу порочните практики. Чакаме ИТН за следващия им ход. Все още не сме се отказали да ги подкрепим“, заяви Иванов.

По думите му има шанс ГЕРБ и ДПС да бъдат отдалечени от управлението и това е стратегически въпрос. „Тласкаме страната към това да се излъчи едно управление, което може да я промени. Поставихме важни въпроси, на които вместо отговор имаше персонални атаки“, добави Христо Иванов.

Той беше категоричен, че от „Демократична България“ не са кадрували. „Посочихме тези три имена като пример за профила на хората, които очакваме да видим. Те се ползват с високо обществено доверие, защото атакуват корупционните схеми, свързани с ДПС. И самите колеги от ИТН са водили разговори с тези хора. Не става дума за кадруване по никакъв начин“, отбеляза още Христо Иванов.

„Какво се случи през тези четири дни, че „Демократична България“ се отметна от своята позиция и изведнъж реши да поставя условия, да изявява претенции и да се опитва да реди кабинет, без да е силата, която е спечелила избори? За нас това е недопустимо и неприемливо“, посочи в декларация от трибуната председателят на ИТН Тошко Йорданов и попита какви игри се играят в 46-ото НС и допълни:

„Ние отскоро сме в политиката и разбираме, че политиката е мръсна игра. Ние няма да играем по вашите правила! Г-н Христо Иванов и г-жа Мая Манолова, вие явно не осъзнавате, че карате Бойко Борисов да се радва и да потрива доволно ръце, защото вие водите нещата към следващи избори. Изумително е, че не разбирате“.

По думите на Христо Иванов, от ДБ не са получили отговори на въпросите, които са отправили към ИТН.

„На нито един от принципните въпроси, отправени от нас, не получихме отговор. Ние попитахме първо, ще има ли ясен, политически ангажимент по отношение на определени политики, или просто ще продължим да си водим раздумки? Второ, поставихме въпроса за важността на хората, които ще бъдат предложени и за техните качества. И дадохме пример с трима души, които самите ИТН са канили в състава си. И трето, формулата, която ще бъде предложена, да бъде осъзнато и целенасочено разграничена от ГЕРБ и ДПС. На нито един от тези въпроси не получихме отговор. А видяхме една доста съмнителна, ще си подбирам думите, персонална атака, смесване на факти с търговски спор и квалификации от Наказателния кодекс, като се надявам, че това е въпрос на неумение от страна на колегите да си формуларат тезите“, допълни Иванов.

От „Демократична България“ все пак заявиха, че остават конструктивни и в очакване от „Има такъв народ“ да покажат състав на МС, да дадат формулата и да кажат дали ще има ясни политически анжагименти по конкретни политики.

„Ние не сме се отказали от това отговорно да опитаме да направим всички опити в рамките на първия мандат да бъде излъчено такова правителство“, посочи Христо Иванов.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html