18.8 C
София
понеделник, 27 юни 2022 г.

Асен Василев ще разчита на прокуратурата за несъбраните 700 млн. лева от хазарт

 

34 милиона лева са върнатите по съдебен ред към края на юни от несъбраните от държавата около 700 милиона лева от хазарт. Това съобщи по време на парламентарния контрол служебният финансов министър Асен Василев в отговор на въпрос на „Демократична България“.

„Тоест, не само че не са търсени парите, а има активни действия, които са позволили тези пари да не бъдат търсени и да не бъдат събрани! Това е предоставено на прокуратурата“, обясни Василев.

„Що се отнася до вътрешната проверка, както знаете, Комисията по хазарта беше закрита, всички хора бяха разпуснати и дейността беше прехвърлена на друго място. Това, според мен, не е случайно. То е направено, за да няма проследимост кой какво е правил. Но, за щастие, прокуратурата се надяваме да си свърши работата, тъй като тя може да проследява лица извън Министерство на финансите“, уточни служебният финансов министър.

Други 241 милиона лева са потвърдени на първа инстанция в съда, но са в процес на обжалване, уточни Василев. Той се позова на доклад на Агенция „Държавна финансова инспекция“, в който се посочва, че за проверявания период Агенцията по хазарта не е търсила тези пари и е налице заплащане на по-ниски такси от дължимите.

Асен Василев беше категоричен, че Комисията по хазарта не е упражнила контрол, както и че контролът върху Комисията е бил занижен.

Асен Василев вчера се оказа „ябълката на раздора“ между ИТН и „Демократична България“. Някои видяха в координирания парламентарен контрол между питането от ДБ и отговора на Василев опит за изчистване на имиджа на фаворита на Христо Иванов и Иво Прокопиев, обвинен от партията на Слави Трифонов в престъпление. Протежето на Василев – Румен Спецов, шеф на НАП в служебното правителство, също бе замесен в съмнителни бизнеси и офшорки. С отговора на питането индиректно се акцентира колко добре се справя с проблемите приходната агенция под ръководството на Спецов.

 

 

 

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html