-7.8 C
София
сряда, 26 януари 2022 г.

Евгений Дайнов: Слави Трифонов и хората покрай него не са излезли от 90-те години

Евгений Дайнов, снимка Интернет

„ИТН, които искат да управляват с 65 депутата, вчера доста грозно се изпокараха с естествените си поддръжници в парламента, както и със служебното правителство в лицето на двама министри, което е много тежка стратегическа грешка“, каза пред БНР политологът Евгений Дайнов.

„Изводът е, че ГЕРБ и ДПС са много доволни от вчерашния ден, защото рязко намаляха шансовете да се направи правителство, което да свърши това, което Слави Трифонов нарече „изчегъртване“, тоест да премахне всичките корупционни гнезда на двете партии, които са разхвърляни навсякъде. Затова ръкопляскаха. Отдръпна се призракът на такова правителство. Те са много доволни.“, каза експертът.

Според Дайнов при Слави Трифонов и хората около него е налице „много тежко противоречие и културно ненапасване с времето“.

„Българското общество иска да свършат 90-те години, да приключи „грозното говорене, грозното поведение, краденето“ и да управляват хора като Кирил Петков“, отбеляза Дайнов.

„Слави Трифонов и хората покрай него обаче не са излезли от 90-те години. Това е културна бомба, заложена от самото начало под проекта „ИТН“ и тя се гръмна. При първата политическа трудност, на която се натъкнаха, те отговориха с арсенала на 90-те години – с грубо говорене и доноси“, допълни политологът.

Дайнов е на мнение, че по този начин ИТН са влезли „нахално, с бутонките“ и са се самолишили до голяма степен от това, което могат да направят, за да оцелеят на политическата сцена – да съставят кабинет от безспорни авторитети. „Но тези авторитети вече ще започнат да ги избягват. Затова ИТН трябва да се смирят, но това не е типично за 90-тте години.“

„ДПС, усещайки, че успяха да вкарат партията на Слави Трифонов в капан, вчера играха победители – в това да подхлъзнат ИТН, ДПС успяха“, изтъкна Евгений Дайнов. „Не би трябвало бъдещо правителство, реформаторско, изчегъртващо, да зависи дори с 1 глас от ДПС“, подчерта политологът.

Евгений Дайнов смята, че приоритетите са решени, но ИТН отказват да ги разпишат и да кажат кой ще ги изпълни, а с това „се връщаме на изходни позиции“.

„Всички тези игри, които правят ИТН, показват, че не разбират що е политика, и отказват да питат“, допълни анализаторът. По думите му „по един съвършено автентичен, детински начин не я разбират“.

Ако в следващото правителство не са представени ДБ и ИБГНИ като носители на гнева, политиката не излиза, категоричен е Евгений Дайнов.  

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html