-4.1 C
София
сряда, 19 януари 2022 г.

След 38 години и 7 олимпиади Мария Гроздева затвори пистолета в куфара

Снимки: БОК

С букет и много благодарности Българският олимпийски комитет отбеляза в Токио края на състезателната кариера на Мария Гроздева. Генералният секретар на БОК Белчо Горанов припомни паметните успехи на най-титулуваната родна спортистка, спечелила рекордните пет олимпийски медала, два от които златни, 12 европейски титли, общо 29 отличия от континентални първенства и 18 победи за световната купа….

„Благодаря на Мария за това, което е дала на българския спорт и на олимпийското движение. Тя остава в историята като една от най-великите, като посланик на България и пример за младите,“ каза Горанов.

Развълнувана, Гроздева благодари на всички, които през десетилетията са спомогнали за тези успехи и са били с нея. За 30 години най-точните очи на нацията са уцелили общо 90 медала от елитни шампионати и турнири…След 38 години и 7 олимпиади Мария затвори пистолета в куфара и сложи точка на своята феноменална спортна кариера.

Днешната квалификация на 25 метра пневматичен пистолет беше последното състезание в славната кариера на 49-годишната Мария. Най-титулуваната българска спортистка на олимпийски игри стреля по-добре, отколкото в квалификациите, но не успя да се класира за финала. Тя остана 27-а с 578 точки. Именно в тази дисциплина Гроздева спечели двете си олимпийски титли – в Сидни 2000 и Атина 2004. Легендата на спортната стрелба може да се похвали и с три бронзови медала от най-големия спортен форум.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html