8.4 C
София
неделя, 17 октомври 2021 г.

Има ли сделка между Слави и ДПС: Иван Гешев срещу Иво Прокопиев?

Колаж от Фейсбук

Мнозина анализатори и политолози се опитваха да разберат кое предизвика разрива между „Демократична България“ и „Има такъв народ“ при преговорите за съставяне на правителство, пише в в свой материал сайтът breaking.bg. Скандалът избухна след среща между ДБ и „Изправи се! Ние идваме!“, които поставиха „червена лампа“ и ултиматуми на ИТН да сложат министри от служебния кабинет в новото правителство. Последва яростна декларация на Тошко Йорданов срещу Христо Иванов и сие. Слави Трифонов пък в пост във Фейсбук нарече ДБ „мръсни хора“. Всъщност причината за раздора е намесата на хората на Христо Иванов в бизнес интересите на ДПС, разкриха запознати.

Преди три дни медиите съобщиха, че Слави Трифонов е в столична болница, а от партията му уточниха, че е за контролен преглед след прекаран ковид. Самият Трифонов публикува статус, в който нарече „боклуци“ хората, коментирали здравословното му състояние, и се подписа като „рептил“. Запознати с политическото задкулисие твърдят, че в лечебното заведение Трифонов не е бил само на преглед.

А е имал среща с емисари на ДПС.

На тази сбирка Слави е получил оферта, че движението е съгласно да жертва главния прокурор Иван Гешев, но срещу друга равна на него жертва – кукловода на „Демократична България“ Иво Прокопиев. Официално срещу намесата на Прокопиев чрез ДБ се обявиха формалният лидер на ДПС Мустафа Карадайъ и Йордан Цонев. На Трифонов е обещана подкрепа, включително и за „съдебна реформа“, с която да бъде махнат главният прокурор, но Прокопиев и сие да бъдат отстранени от властта и ББР, чийто борд успяха да превземат благодарение на икономическия служебен министър Кирил Петков, протеже на ДБ и кръга „Капитал“. Тази оферта е накарала Слави да нареди на хората си яростна атака срещу „Демократична България“ и срещу предлаганите от тях министри Асен Василев, обявен от Тошко Йорданов за „мошеник“, и Кирил Петков.

Така има вероятност ДБ да остане с пръст в уста и извън управлението на страната. А ИТН да получи подкрепа от Мая Манолова, ДПС и БСП. Това е най-вероятният сценарий при гласуването на кабинета в Народното събрание. Правителството на Слави Трифонов ще е с плаваща подкрепа по различни законопроекти, но ще зависи със страшна сила от подкрепата на ДПС.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html