3.1 C
София
четвъртък, 28 октомври 2021 г.

Бизнесменът Алексей Петров: Някои кръгове са ужасени, че мога да се върна в службите

Алексей Петров e бизнесмен, политик и преподавател по корпоративна сигурност и антитероризъм. МВР, по времето на Цветанов, предприе шумна акция с наименованието „Октопод“, главна мишена на която бе бившият съветник в ДАНС. Процесът се проточи повече от 11 години, а неотдавна Петров бе напълно оправдан. Сред подсъдимите по делото бе и близкият на Алексей Петров – Антон Петров, който загина при нелеп инцидент в Рила миналия уикенд.

Смъртта на Антон Петров активизира кръгове от хора, които са имали притеснения от действията на Алексей Петров по времето, когато той работи в ДАНС и вика на т.нар. “срещи на кафе” куп знакови фигури от ъндърграунда. Тогава Алексей Петров обявява публично, че е започнала проверка на министри и хора от високите етажи на властта. Престоят му в ДАНС е свързан с разкриването на задкулисието около сайта „Опасните“ на Огнян Стефанов, в който изтича класифицирана информация от службите, а в скандала изплува името на заместник-шефа на ДАНС Иван Драшков. Тогава е стартирана и разработката „Галерия“, която не е създадена за подслушване на журналисти, а за контрол над екипа, който трябва да разкрие кои служители от ДАНС изнасят класифицирана информация към сайта „Опасните“.

Вестник „Галерия“ потърси Алексей Петров за коментар след нелепата кончина на Антон Петров. Междувременно се свързахме със съпругата на Антон Петров Красимира и неговите родители, които заявиха, че завеждат дела срещу всички медии, които са опозорили му името след неговата смърт и са го класифицирали с обидни квалификации, за които няма никакви доказателства.

Интервю на Кристина ПАТРАШКОВА

– Господин Петров, не е тайна, че бяхте близки с Антон Петров. Как бихте го определили?

– Етичен човек, невероятен спортист, образован и интелигентен. Ако не притежаваше тези качества, едва ли израелските ни партньори щяха да се доверят на него като партньор, който отговаря за киберсигурността на компанията „Лев Инс“. След смъртта му определи кръгове и медии го представят като автокрадец, какъвто никога не е бил, припомнят обвиненията му по делото „Октопод“, в което нямаше нито едно доказателство за негова престъпна дейност. Целта е дори чрез смъртта му да бъда атакуван аз.

– Какво имате предвид?

– Очевидно някои среди, свързани със сайта „Опасните“, за който доказах, докато бях в ДАНС, че е плод на изтичане на информация от службите към журналиста Огнян Стефанов, са притеснени, че мога да се върна в службите. Дали ще се върна в ДАНС, или ще бъда в друга структура, няма да допусна да се прилага отново този модел на посттоталитарно репресивно управление.

– Как си обяснявате активизацията на Огнян Стефанов, за когото бе доказано, че стои зад сайта „Опасните“, покрай смъртта на Антон Петров?

– Той доказва вербалната схема, която медиите използват за дискредитация. Атакуват те, както стана с Антон Петров, ставаш неудобен, прокурорът настоява да те арестуват. След това те оправдават, но никой не отчита този факт, остават внушенията от първото обвинение, без значение дали то е основателно. Тези дни Огнян Стефанов е особено активен, дава телевизионни интервюта. Обяснява, че е бил на първите заседания по делото „Октопод“, когато се говореха всякакви неща, но не споменава нищо за финала, когато всички обвинения бяха отхвърлени. И това въобще не са дребни подробности.

– Кой се страхува от вас, господин Петров?

– Когато бях в ДАНС, спрях корупцията, т.е предложенията за подкуп. Може би хората, които залагат на подобни практики, се притесняват от атаките срещу корупцията.

– Какво е мнението ви за службите за сигурност днес?

– Службите нямат координация, системата е загубила системност, в смисъл всеки елемент от нея да работи срещу корупцията. Няма как този проблем да не бъде решен, ако няма връзка с гражданските организации и фирмите, които залагат на киберсигурността срещу престъпленията.

– В крайна сметка, имате ли предложение да се върнете в службите?

– Някои хора са силно притеснени, че това ще стане.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html