8.4 C
София
неделя, 17 октомври 2021 г.

Служебният премиер си поиска да управлява още

Стефан Янев

Без ясни ангажименти и без ясни приоритети няма дългосрочност на проекта, какъвто и да е той, заяви преди малко в Плиска служебният премиер Стефан Янев. По повод липсата на сигурност за създаването и подкрепата за кабинета на „Има такъв народ“ той обясни, че когато има правителство, подкрепено от плаващо мнозинство, държавата влиза в период на непредсказуемост.

„Трудно е да прогнозираме колко би издържал такъв тип режим на управление на държавата, което за гражданите, за хората и за бизнеса не е много добре, защото всички ние искаме да имаме предсказуемост в това, което предстои и в това, което можем да очакваме“, категоричен бе министър-председателят.

Стефан Янев изтъкна, че в политиката са важни принципите на управление, за да може реално да бъдат решени проблемите на хората в страната. „Важни са условията и принципите. Неслучайно от позицията, която заемам, от известно време говоря за принципни положения“, посочи още премиерът.

Янев заяви готовността си да продължи да ръководи сегашното служебно правителство. Той обясни, че теоретично е възможно служебният кабинет да продължи като редовен, но дали това ще стане на практика е рано да се обсъжда. „Имам готовност да продължа да водя служебен кабинет. Ако в момента в този парламент партиите не са в състояние да излъчат правителството, логиката е да се отиде на предсрочни избори“, допълни министър-председателят Стефан Янев.

Премиерът отново призовава народните представители да разгледат предложенията на правителството за промени в държавния бюджет, както и предложените изменения на бюджета на НЗОК и на държавното обществено осигуряване. Той бе категоричен, че промените в тези закони ще позволят страната ни да разполага с допълнителни средства както за функционирането на здравната система в случай на криза, така и за допълнително финансиране на бизнеса и на пенсионерите. „Всички тези неща са достатъчно добре разписани и е отговорност на депутатите в Народното събрание да преценят дали и как да приемат тази актуализация“, допълни премиерът Янев.

Служебният премиер на посещение в Плиска

В Националния историко-археологически резерват „Плиска” министър-председателят Стефан Янев участва в откриването на деветото издание на „Дни на предците – Плиска 2021“. Премиерът приветства организаторите, участниците и гостите на събитието, което включва изяви на клубове за исторически възстановки, на археолози, на майстори на старинни занаяти, които показват бита и традициите на старите българи от ранното и късното Средновековие. „Това е едно от задълженията ни – да пазим традициите и да ги предаваме на следващите поколения“, заяви министър-председателят.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html