9 C
София
понеделник, 25 октомври 2021 г.

Нинова към Трифонов: Прибери си Петър Илиев

Социалистите ще подкрепят правителство на „Има такъв народ“ само ако партията на Слави Трифонов смени предложения за вицепремиер и МВР министър Петър Илиев. Това обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова и добави, че това ще предложи за одобрение на Националния съвет на партията.

Повод стана телевизионното интервю на Илиев за Нова телевизия от тази сутрин, в което той обобщи критиките към себе си (включително във връзка със съмнение за плагиатство) с думите: „Прави се опит за медийното ми тричане преди да се кача на ринга. Голям страх тресе кочината!“.

„Днешното изявление на кандидат за вицепремиер е смущаващо за нас. Ние продължаваме да стоим зад мерките на „Има такъв народ“, продължаваме да стоим зад политики, но бихме искали мандатоносителят да преосмисли решението си за кандидата за вицепремиер и министър на вътрешните работи“, заяви още Нинова.

Репортери напомниха на соцлидерката, че Илиев е бил и консултант на БСП. Отговорът на Нинова бе следният: „Петър Илиев е консултирал писането на 2-3 конституционни жалби като юрист. Като юрист има добри качества – жалбите, които написа, Конституционният съд ги уважи. Има разлика между това да си добър юрист и това да си кандидат за вицепремиер и вътрешен министър. Днешното му интервю е смущаващо за нас… в най-мека форма се изразявам“.

Националният съвет на БСП ще има последната дума утре.

Нинова отбеляза, че с „Има такъв народ“ са постигнали голям напредък в преговорите и от тотално несъгласие за каквито и да е разговори се е стигнало до сегашното положение с декларация за политически приоритети, в която има голямо съвпадение в позициите на двете политически сили.

„Винаги от началото сме казвали, че съставянето на Министерски съвет е отговорност на мандатоносителя. И тогава, и днес заявяваме едно и също – ние министри не предлагаме, не се пазарим за постове“, категорична беше Корнелия Нинова.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html