11.8 C
София
четвъртък, 28 октомври 2021 г.

Трифонов каза защо чака подкрепа от „партиите на протеста“

кадър бТВ

Повече от логична според Слави Трифонов трябва да е подкрепата на т.нар. „партии на протеста“ за правителството на „Има такъв народ“. Причините за това са 6 и Трифонов току-що ги изброи в пост във Фейсбук:

Първо.

Тотално трябва да се изтрие и да се спре моделът ГЕРБ. Да бъдат анализирани всички грешки и кражби и безусловно да бъде въздадена справедливост. Тук има ли разминаване с партиите на протеста? Абсолютно не.

Второ.

Трябва да бъде осъществена съдебна реформа и да бъдат премахнати специализираните съд и прокуратура. Тук има ли разминаване с партиите на протеста? Абсолютно не.

Трето.

Максимално бързо да бъде представен пред Европейската комисия планът за възстановяване и развитие, защото българската икономика се нуждае от тези пари. И това е важно и за държавата, и за всички българи. Тук има ли разминаване с партиите на протеста? Абсолютно не.

Четвърто.

Преизчисляване на пенсиите, за да могат възрастните хора в България да живеят малко по-достойно, от начина по който живеят в момента. Тук има ли разминаване с партиите на протеста? Абсолютно не.

Пето.

Най-после да има сериозна реформа в здравеопазването и най-важното – държавата да бъде подготвена за евентуална нова здравна криза с Covid -19. Освен това закупуване на необходимия брой медицински хеликоптери, защото това касае живота и здравето на всички наши сънародници. Тук има ли разминаване с партиите на протеста? Абсолютно не.

Шесто.

С партиите на протеста, в рамките на разговорите, които „Има такъв народ“ води с тях, беше постигнато и съгласие по много въпроси, касаещи земеделието, образованието и фискалната политика.

Така че, ако партиите на протеста не гласуват правителството на „Има такъв народ“, причината няма да е несъгласие по някой от изброените казуси, а някаква друга. Не мога да зная и не желая да гадая каква. Но резултатът ще бъде спиране и забавяне на всички реформи, обективно погледнато, предателство от страна на партиите на протеста, нови избори и радост за ГЕРБ и партиите на статуквото, както и невъзможност от страна на партиите на протеста да обяснят на българския избирател защо му причиняват всичко това“.

Тази седмица в Народното събрание трябва да бъде гласуван предложеният от партия „Има такъв народ“ състав и структура на правителство, парламентарните групи на Коалиция „Изправи се БГ! Ние идваме“, на „Демократична България“ и на БСП продължават с обсъжданията дали да подкрепят проектокабинета.

След обяд е планирано заседание на „Изправи се БГ! Ние идваме“, на което се очаква обсъждане и вземане на решение по въпроса.

В „Демократична България“ разговорите също продължават, но решението предстои да се вземе от колективните органи.

Вече стана ясно, че четиримата депутати от „Зелено движение“, което е част от „Демократична България“ няма да подкрепят предложения проект на кабинет.

Решението на БСП се очаква в близките дни, но то ще зависи и от позициите, които ще представят по въпроса от „Изправи се БГ! Ние идваме“ и „Демократична България“.

В представения в петък пред президента Румен Радев от номинирания за министър-председател Пламен Николов проект на кабинет се предвижда да има 17 министерства и министър без портфейл, отговарящ за ромските въпроси. Както и двама вицепремиери, отговарящи за европейските въпроси и сигурността и обществения ред. Предложенията са това да са номинираните и за министри на външните и на вътрешните работи – Ради Найденов и Петър Илиев.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html