13.8 C
София
сряда, 18 май 2022 г.

Устат Петър Илиев си отмъсти на Хаджигенов и Дончева

Петър Илиев, кадър Нова телевизия

Не коментирам „защитници на Мултигруп от едно време“ и „защитници на приятелки на избягали в чужбина“. Така кандидатът за вицепремиер и вътрешен министър на „Има такъв народ“ (ИТН) Петър Илиев отговори на нападките от последните дни, отправени му от двама представители на „Изправи се БГ! Ние идваме!“ (ИБГНИ) – съответно Татяна Дончева и Николай Хаджигенов.

Последно Дончева говори по адрес на Илиев в предаването на БНТ „Панорама“, където твърдеше, че МВР министър става човек със съмнителни интереси по отношение на България. „Когато тикате за вътрешен министър един персонаж, който е почетен консул на офшорна зона, ще трябва да се запитате: Почетният консул на Барбадос ли ще отговаря за националните интереси на българите“, категорична бе Татяна Дончева.

Николай Хаджигенов бе още по-остър. В серия от изказвания първо заяви, че кандидатът на ИТН за вътрешен министър трябва да изчезне от списъка на кандидатите, тъй като неговото име се свързва с обвинения за плагиатство, за които Софийският университет е започнал проверка. Накрая в предаването „Неделя 150“ по БНР в неделя Хаджигенов каза, че Петър Илиев няма как да проведе мащабни промени, защото вероятно е „влизал в МВР само да си вземе личната карта“.

Аз съм почетен консул на Барбадос от много години. Да си почетен консул е почетна длъжност, това не е държавна служба. Това е държавата с най-висок стандарт на живот на Карибите и държавата, която има най-близки партньори – САЩ и Великобритания – също стратегически български евро-атлантически партньори“, посочи Илиев в отговор на репликите на Дончева.

Той беше категоричен, че Барбадос не е офшорна зона. „Понастоящем тя не е в никакъв списък на държави, които са данъчен рай. В моята практика, която е доста солидна, не съм видял в българския Търговки регистър фирма, която да има акционер или собственик фирма, регистрирана в Барбадос“, каза номинираният за вицепремиер и министър на вътрешните работи.

Що се отнася до това дали сам е писал книгата „Компетенциите на Народното събрание”, за която има три сигнала за плагиатство от колежката му в Софийския университет доц. Наталия Киселова, Петър Илиев коментира: „Стоя зад всяка дума в моята книга. Подарил съм я на членовете на Катедрата през 2015 г. С изненада разбрах в деня на връчване на мандата, че някой твърди, че има проблем с тази книга. Минали са 6 години. Законът в една правова държава казва, че ако някой има правен спор с някой друг – той се решава в съда”. Илиев беше категоричен, че не е чел труда на доц. Киселова и не е запознат с него.

„Дълбоко се съмнявам, че тези сигнали са подадени по надлежния ред, да обърна внимание да четат внимателно. След като никой не иска да застане в съда и да докажат правата си, се опитват да ме тричат медийно. Аз съм един от най-любимите, уважавани, обичани преподаватели на СУ, най-високи оценки от анонимните запитвания“, каза Петър Илиев.

„Имам мъжката дума на Слави“

„Имам не само поддръжката на Слави Трифонов, но имам неговата пълната подкрепа и мъжката му дума, както на него, така и на всички от ръководството на партията“, добави Петър Илиев. „Аз не съм член на „Има такъв народ“. Но аз съм със Слави Трифонов и екипа от времето, в което организирахме референдума. Тогава аз организирах юридическата му страна“, поясни той .

„Ангажиментът ми към Слави Трифонов е ангажимент на мъжката дума. Ще го изпълнявам до момента, в който мога да бъда полезен. За момента аз съм полезен за тях. И ще продължавам да правя това, в което съм добър, до момента, в който моята и тяхната линия съвпадат, а те съвпадат от много години“, коментира Илиев.

На въпрос дали е имало разколебаване от негова страна за предложения му пост, той отговори: „Разколебаване е дума, която не познавам. Когато направихме референдума, тогавашният режим прати ДАНС, НАП и ме спукаха от проверки. Нищо не намериха, но това беше тормоз на една полицейска държава спрямо един свободен човек. Кален съм в битки, имам много рани и белези. Това, в комбинация с характера ми очевидно създава голям проблем“.

„Цялата медийна атака ме прави още по-решителен и целенасочен в това, което трябва да се свърши за държавата. През последните седмици лайтмотивът на всички жълто-кафяви медии е, че Петър Илиев трябва да бъде унищожен. Не, той няма да бъде унищожен. Той произлиза от героичен род. Знам си пътя и го продължавам напред“, категоричен бе Илиев.

Адвокатът смята, че атаката срещу него, включително и обвиненията в плагиатство, са целенасочени и са започнали в деня, в който е бил номиниран за член на правителството.

„Самооценявам се с всичките ми постижения и резултати, които съм постигнал. Не съм политик и не съм се венчал за властта. Прави се опит за медийното ми тричане преди да се кача на ринга. Голям страх тресе кочината на задкулисието“, посочи Илиев.

Запитан дали познава Делян Пеевски и Ирена Кръстева, той отговори: „Никога не съм ги виждал през живота си. Като адвокат професионалист много често съм канен да консултирам юридическата страна в дейността на определени компании без значение в кой сектор, включително и в медийния. Преди 15 години бях поканен като професионалист да участвам в създаването на въпросните дружества. Няма как да нося отговорност какво е станало с тях, след като вече не съм бил в тези дружества”.

Не членувам в масонска ложа и никога не съм виждал Сотир Цацаров. Не съм роден в Пловдив, а на пъпа на София. Детството ми е минало до НДК и на бул. „Витоша“, нямам никаква пловдивска връзка“, добави той по повод различни твърдения в медиите от последните дни и седмици.

„Голям страх тече в кочината на задкулисието. Кой се страхува от Петър Илиев? Някой пита ли какво ще правя аз като вътрешен министър“, озадачен бе Илиев.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html