2.2 C
София
сряда, 27 октомври 2021 г.

Художествената галерия в Русе реставрира част от картините си

В Художествената галерия на Русе подредиха изложбата „Под патината на времето“. Експозицията включва 34 творби от фонда на галерията, реставрирани и непоказвани от десетилетия. Реставрацията е осъщестена по програмата на Министерството на културата за опазване на движимото културно наследство и визуалните изкуства в музеите и галериите.

34-те творби, които публиката може да види през следващите седмици, са собственост на Художествената галерия в Русе и са постъпили във фонда ѝ в първите години от набирането на колекцията. Платната са били крайно нуждаещи се от реставрация и не са били показвани досега точно заради лошото им състояние.

В селекцията, която представя българското изкуство в периода 40-50-те години на XX век, са включени творби на именити наши художници, сред които Димитър Гюдженов, Никола Ганушев, Крум Иванов, Васил Стефанов – Чилито и Марчо Киров. Реставрацията е направена от Татяна Трифонова, а платната след изложбата в Русе ще потеглят на турне и ще гостуват първо в Художествената галерия на Казанлък, информира БНР.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html