Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов потвърди, че партията ще върне мандата на президента Румен Радев.

„Ще предложим Даниел Митов за премиер, ако мандатът стигне до нас и ще го върнем, както сме обещали“, каза той на пресконференция. Борисов добави, че ГЕРБ е готова да предложи състав на Министерски съвет пред сградата на президентството, „за да могат хората да сравнят“.

„Искаме да стоим далеч от всичко, което се случва в българската политика в момента“, заяви Борисов.
Оставете ГЕРБ на мира, ГЕРБ не ви пречи с нищо, след като два месеца създавахте илюзията, че без ГЕРБ можете да направите правителство. С какво ви пречи ГЕРБ, с какво“, попита Борисов.
„Няма да им перем кирливите ризи“, така бившият премиер отговори на въпрос при каква ситуация от ГЕРБ биха подкрепили изпълнение на трети мандат.

По време на брифинга стана ясно решението на Председателския съвет в НС все пак правителството на ИТН да мине през гласуване утре.

„Какво да подкрепим, на Рашков правителство? Тези, които си ги харесват, да си ги подкрепят?“, заяви лидерът на ГЕРБ и допълни, че е възмутен и отвратен от това, което се случва в момента на политическата сцена у нас – речта на омразата, манипулациите, машинациите. Борисов отново заяви убедено, че след време ще лъсне „този Костинброд“ с манипулациите на машинното гласуване.

Борисов се обърна към останалите политически лидери: „Уважавайте се, създайте поне илюзия, че има смисъл да се ходи и на трети избори. Сега какво се оказва – всички искат да са опозиция, защото така е по-лесно. Но тогава ние, ГЕРБ, теглехме каруцата самички. Търпяхме и  свършихме тази работа. Та ние сме си дали живота, здравето, времето, усилията да направим България стабилна държава. Всеки ден ми се обаждат от Европа лидери да ме питат какво става у нас. Дори и Митов с неговия приятен английски е затруднен да обясни какво се случва.“Бившият премиер припомни успехите на ГЕРБ и във финансите, и в икономиката, и в здравната криза, и с мигрантите.

Според него добрият изход от създалата се ситуация е всички политически партии и лидери да смекчат тона, да седнат да се разберат и да се върнат към нормалната политическа практика.