12.8 C
София
неделя, 28 ноември 2021 г.

БСП няма нужда от служебен кабинет

Явор Божанков, БСП, кадър Нова телевизия

В настоящия момент трябва да си отговорим на въпроса дали ни трябва служебен кабинет и на второ място дали ни трябват нови избори. „Служебният кабинет е със срочен мандат, на нас ни трябва редовен кабинет, защото има три предизвикателства пред България – бежанската криза и събитията в Афганистан, ковид кризата, която ще наложи не само актуализация в бюджета, но тя е непредвидима. Третото са цените на електроенергията, които влачат след себе си инфлация. Самият служебен министър заяви, че не може да повлияе на този процес без законодателни промени, а те се правят от редовен кабинет“, обясни в интервю за Нова телевизия депутатът от „БСП за България“ Явор Божанков.

„На фона на диалога или по-скоро липсващият такъв, БСП е единствената партия, която успя да запази добрия тон и то с всички 4 партии. Ние ясно заявихме, че ако получим мандата от президента, с ГЕРБ и ДПС няма да водим разговори. Наясно сме с нашите 36 депутати и ще гледаме на този мандат като мандат на четирите партии, които трябва да променят системата ГЕРБ-ДПС.“ Това заяви народният представител.

Божанков заяви, че партиите не трябва да се намесват в работата на президента. По думите му някои сили са се опитали да го направят, а по този начин се взривява диалогът. „От „Демократична България“ го направиха още преди мандатът да бъде връчен, според мен, неправилен ход. Това бяха поставяне на условия и разделителни линии. Нашата роля и поведение ще бъде на медиатори и на политическа сила, която ще покаже как този диалог трябва да се води“, допълни той.

„Ако третият мандат ни бъде връчен ще предложим основата на служебния кабинет и ще водим разговори и за кадровия състав. Философията на служебния кабинет е нашата основа, защото то обедини хора с различни разбирания с една цел – да променят управлението на страната, да извадят истината за управлението на ГЕРБ и да начертаят пътя за промяна“, заяви депутатът.

Според Явор Божанков при нови предсрочни избори социологията показва, че ще влязат същите политически сили, но с няколко риска: „Възможно е ГЕРБ да върнат първата си позиция, възможно е и да влязат радикални елементи. Но едно няма да стане – няма да направим реформи, няма да се подготвим за трите кризи, дори в дългосрочен план няма да променим съдебната система“, предупреди той.

В момент, в който България трябва да бъде подготвена за предстоящите кризи, Народното събрание е загубило цели парламентарни дни да обсъжда временна комисия за „Буджака“. „Това не може да е приоритетът на държавата в момента, когато нямаме бюджетна и правна комисии. От БСП имаме последователна позиция относно актуализацията на бюджета – това трябваше да стане още в миналото Народно събрание и призоваваме да се направи в това. Ние ще направим предложения между първо и второ четене, за да подобрим параметрите на бюджета“, съобщи Явор Божанков.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html