9.8 C
София
понеделник, 29 ноември 2021 г.

Мерки няма, не се ваксинираме… Молим се за лека вълна на ковид

проф. Тодор Кантарджиев, кадър Нова телевизия

Мерките срещу коронавируса у нас не се спазват, министерството на здравеопазването демонстрира слаба реакция, а кампанията по ваксинирането почти не върви. Тези три потресаващи факта изброи в интервю за Нова телевизия проф. Тодор Кантарджиев.

Според него до края на август броят на заразените с COVID-19 ще се удвои. В 11 области в страната заболелите са над 100 на 100 000 на 14-дневна база. Средно за страната са 107. За София са 132-ма, поясни Кантарджиев. Той е категоричен, че в тази ситуация е необходимо да се предприемат действия.

„В новия прехвален план, в който няма нови неща, трябваше да се съобрази, че вече имаме едно много силно оръжие, а именно – ваксините. Да, през 2020 г. затваряхме, но тогава нямаше ваксини, нямаше маски за лекарите, нямаше кислород за болите. Каквото направихме, мисля, че го направихме добре. За съжаление, това не се оценява“, оплака се професорът.

„Дано Господ да помага на България, защото първа вълна почти нямаше, втората не беше много поразяваща, въпреки че натовари значително системата а здравеопазването, с третата мисля, че нашата система на здравеопазването се справи добре. Дай боже и четвъртата да не се развие много бързо и да не е с много хора”, каза още той.

„Преди месец и половина аз лично мислех, че пикът ще е октомври месец, но виждам, че нещата се развиват много по-бързо и то благодарение на факта, че нито се вземат мерки като хората, нито се обяснява на населението, нито върви ваксинацията на едно европейско ниво”, допълни Кантарджиев.

Запитан дали ваксините могат да ни предпазят от новите варианти на коронавируса, Кантарджиев коментира: „Нашата страна сключи един договор с най-големия производител в момента на ваксини, така че ако през 2022 г. и 2023 г. настъпи някаква мутация и трябва третата ваксина да се промени, фирмата ще го направи научно обосновано, така че тя да действа срещу новата генетична линия. Българският народ трябва да знае, че е защитен”.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html