9.8 C
София
понеделник, 29 ноември 2021 г.

Трифонов замаза гафа с Манолова: Не си спомням, това е личен разговор

Слави Трифонов не отрича да е съветвал Мая Манолова да не се кандидатира за кмет на София. Преди дни Манолова каза от парламентарната трибуна, че била убеждавана от самия Трифонов да не се кандидатира за кмет на София през 2019 година. така и не стана ясна причината тя да получи такава препоръка от шоумена и лидер на „Има такъв народ“.

„Тя беше в друга роля, аз бях в друга роля. Не си спомням дали и как точно съм я убеждавал, най-вероятно е така. Тя беше успешен омбудсман, много самоотвержена, грижеше се много за хората. И се сприятелихме заради това, че имаше отворено пространство в нашето шоу тогава. Водили сме много разговори. Ако е имало такъв разговор, той е бил на база на лични взаимоотношения, встрани на публичното пространство и встрани от отговорността на политическите решения. Това е личен разговор“, лаконично обяви Слави Трифонов в интервю за БНР.

„С „Демократична България“ и „Изправи се БГ! Ние идваме!“ имахме много общо по важните неща. Но се оказа, че имаме различия в това не какво, а как да стане. Те започнаха да изявяват претенции, които са неадекватни, неприемливи. Христо Иванов искаше да одобрява всички представители на правителството. Ние направихме много компромиси и жестове, нито един от тях не беше разпознат, каза Трифонов. И подчерта, че няма обида, но „всичко се е превърнало в невъзможност за съставяне на правителство заради липса на партньорско отношение“.

„БСП започна да се държи по етичен и коректен начин, когато започнахме да преговаряме на експертно ниво, а ДБ и ИБГНИ започнаха да реагират по съвсем различен начин и възможността за съставяне на правителство се разпадна… Съществува възможност на третия мандат всички да се обединяват, да подкрепят и да създават правителство, което искат да е за 6 месеца. Защо точно 6 месеца, не знам, явно имат определен проект и планове“, обясни лидерът на „Има такъв народ“.

Той обаче остава категоричен, че партията му няма да подкрепи правителство с мандата на третата политическа сила. „Но да видим какво ще стане, нещата се менят час по час. Те имат възможност да направят правителство, имат още депутати и парламентарни групи, с които да се договарят… Няма да излизаме от залата при гласуване, искаме всичко да е пред очите на всички, без тайни договорки, кадруване“, посочи Слави Трифонов.

„Ние издигаме наш кандидат за президент и той се казва Румен Радев. Законът и Конституцията дават това право. Той изпълва със съдържание нашата представа за президент. Румен Радев е нашият мажоритарен избор“, заяви Трифонов.

Той коментира номинации в проектокабинета си: „Николай Василев има опит в управление, в което неговите ходове бяха успешни. Можем да сложим БТК и „Булгартабак“, и други ходове, за които може да се поспори. Той започна да работи с нас много месеци преди да се състоят изборите. Направи ми страхотно впечатление, изпълва със съдържание моята представа за това как трябва да изглежда един български министър-председател… Оттеглих този кабинет, за да направя компромис заради Христо Иванов и за „Изправи се, мутри, идваме и си отиваме“… Пламен Николов е част от ИТН и във второто предложение реших да заложа на хора, които познавам от повече време. Познавам го като характер, като отношение, като коректност и почтеност, като качества… И Исус Христос да бях предложил за министър-председател с 12 апостоли като кабинет, пак нямаше да има угодия… Когато започнахме да правим референдума, а аз нямам юридическо образование, се обадихме в Университета, за да търся в правния факултет човек, който се занимава с конституционно право. Така попаднах на Петър Илиев. Той направи ужасно много за референдума и след това по всякакви юридически казуси. Имах възможността да го опозная. В тази ситуация, в която беше атакуван, предполагам, че не му се е отразило добре и реакциите му са заради напрежението, което му се струпа на главата“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html