5.4 C
София
сряда, 27 октомври 2021 г.

Христо Иванов произнесе присъди – Борисов и Гешев да дават оставки

Христо Иванов, кадър Фейсбук

В изненадващо видеообръщение в социалните мрежи съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов поиска главният прокурор Иван Гешев и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов да си подадат оставките заради полицейското насилие на антиправителствения протест от 10 юли миналата година. Не стана ясно от коя длъжност трябва да се откаже Борисов, но Гешев бе обвинен, че приел държавата като своя бащиния.

„Вчера, благодарение на работата на новосъздадената комисия относно насилието над протестите беше най-сетне публикуван един запис от камерата, който ясно показва бруталното насилие и унижение, на които бяха подложени българските граждани, младежи деца, протестиращи. Над милион души вече са го гледали, аз също го гледах и не мога да се побера в кожата си цяла нощ от гняв и отвращение. И днес съм тук на местопрестъплението, защото искам да кажа няколко неща – това е местопрестъплението не просто защото там, в този ъгъл, беше мачкана българската свобода, беше мачкано достойнството на българските граждани, бяха мачкани надеждите на българските младежи, че могат да имат достойно гражданство, европейско и българско, а защото стана на прага на министерския съвет и ясно показва кой е отговорен“, заяви Иванов.

„Тук не става дума за ексцес, че някаква група полицаи са си изпуснали нервите, а за една целенасочена политическа поръчана и институционално прикрита операция по изтръгване на свободата от ръцете на българските граждани. Тя включваше, както разбираме от работата на НС, масово подслушване, под скандален претекст за преследване на организация на държавен преврат – държавен преврат, извършван от стотици хиляди български граждани, чрез основното човешко право – на протест, на искане на свобода и отчетност. Държавен преврат, който е възможен само, когато хората, които в този момент са яхнали държавата – Гешев и Борисов, смятат, че тя им е бащиния, че с всички средства могат да пазят своята власт. Именно тези комунистически текстове от НК, които не са били прилагани с десетилетия, те използваха, за да организират масово подслушване на всички, които са имали нещо общо с протестите. И вчера видяхме бруталното, организирано насилие“, казва още Иванов и се възмущава от предложението на ГЕРБ бившият вътрешен министър Младен Маринов да участва в комисията, която разследва насилието.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html