11.1 C
София
вторник, 19 октомври 2021 г.

Кутев каза какво ще стане с Кирил Петков ако не е министър

Антон Кутев, кадър бТВ Архив

Говорителят на служебното правителство Антон Кутев коментира пред БНР казуса с двойното гражданство на служебния министър на икономиката Кирил Петков. В последните дни стана ясно, че въпреки подадения от него документално отказ от канадско гражданство, Петков все още може да не го е загубил, а това се отразява директно на статута му на министър.

„Един месец преди да стане министър той е подал документи и нотариално е заверил отказа си от канадско гражданство. Кога тази процедура ще приключи – той не може да контролира този процес. Петков наистина има желанието да направи нещата както трябва, има страхотен рейтинг. Не мога да разбера дали сриват рейтинга на Румен Радев, дали на служебното правителство, или просто гонят имиджа на Кирил Петков, защото някъде е напипал нечии интереси“, чуди се Кутев.

Според него „ако успеят да махнат от позицията му Кирил Петков, те ще го направят знаме. Ако той поведе политически проект или се включи в такъв, той ще изкара повече гласове, отколкото имат всяка една от тези партии по отделно“.

„Кризите ни чакат – очевидно ще има здравна криза, тя ще доведе до икономически последици. Всичко това трябва да бъде адекватно възприето от държавата. Всички резерви в бюджета за три месеца служебно правителство са изчерпани. Всички събирания вървят добре. Напълно сигурни сме, че ще има 2 млрд. лева повече в бюджета в края на годината. Парите ги има“, обяви още Антон Кутев.

Обясни, че вече са направени вътрешните размествания в бюджета и повече възможности за такива няма: „И септември ще имаме средства в бюджета за плащанията, през октомври – няма. А ако се окаже, че следващото служебно правителство ще работи до ноември, което е напълно реално да се случи, като гледам сегашното развитие.“

По думите му бюджетът винаги е бил за политическите партии вододелът, през който те си намират място в пространството – ляво или дясно: „Затова те и в момента се опитват през бюджетната процедура да се поставят в политическото пространство, това не е лошо“.

Кутев беше категоричен, че е много важно да има редовно правителство, но изказа предположение, че по-скоро ще се стигне отново до служебен кабинет: „Вече почти не се съмнявам, че ще го има. … Без парламент нищо не може да се свърши. Много е важно да се създаде правителство, ако е възможно“.

Говорителят на служебния кабинет обясни, че нищо сложно няма в това да се извадят записите с насилие над протестиращи от миналогодишните антиправителствени протести:

„Затова е велика демокрацията. Защото тя позволява обитателите на къщата да се сменят. Когато при едните обитатели не става нищо, прави се инвентаризация на чекмеджетата и се намират интересни неща. Демокрацията трябва да бъде крепена на всяка цена, не сме измислили нищо по-добро от това. Не винаги е така, понякога тя дава и дефекти“.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html