5.7 C
София
петък, 3 декември 2021 г.

Хаджигенов сам казал къде в МВР са кадрите с полицейско насилие

Николай Хаджигенов, кадър БНТ Архив

„Издирването на тези дискове продължи почти 13 месеца. Откакто е създадена комисията получих съдействие на МВР и с тяхна помощ издирихме 15 диска до момента. На последната локация, която им подадох, намерихме тези дискове – в СДВР“, разкри в интервю за БНР депутат от „Изправи се БГ! Ние идваме!“ Николай Хаджигенов.

На заседанието на парламентарната комисия, която проверява данни за полицейско насилие на миналогодишните антиправителствени протести, бяха показани видеокадри, на които се вижда как полицаи ритат и влачат няколко протестиращи, преди да им поставят белезници. Видеото е без звук и е от камера, разположена на сградата на министерския съвет.

„Това е презапис на презаписа, т.е. оригиналите на тези неща все още трябва да се съхраняват в НСО. Те са копирани още миналата година и са изпратени в СДВР за целите на прословутата дисциплинарна проверка. Дали са стигнали до прокуратурата нямам представа, но днес в. „Сега“ дава информация, че по делото на комисар Андонов, с което той обжалва дисциплинарното си наказание, са били приложени, което означава, че прокуратурата знае за тия неща“, обясни още Хаджигенов.

Той подчерта, че записите от охранителните камери са били необходими, за да могат да се използват за целите на правосъдието.

„Служебният министър Бойко Рашков не беше гледал тези записи, той не е в състояние да отвори всички случаи, защото трябва да знае за тях. Тук влезе в ролята си комисията, която да събира официална и неофициална информация и да я подава на Бойко Рашков. Той не напразно определи екип, който да работи само с нас. … Това е абсурд, защото МВР е създадено, за да брани властта от гражданите“, заяви Николай Хаджигенов.

По думите му на другите дискове са записи на МВР, които са „като пресяти, там няма нищо“: „На 2 септември все едно не се е случило нищо. Камерите на МВР са запечатали всичко, в някои случаи използваха по 50-ина камери. Изведнъж в записите на МВР най-важните неща ги няма“.

Депутатът от „Изправи се БГ! Ние идваме!“ предположи, че главният прокурор Иван Гешев, който е призован на изслушване в парламента в сряда на заседанието на комисията, няма да се яви: „Подобно заседание е безпрецедентно в най-новата ни история“.

Хаджигенов беше категоричен, че в парламентарната комисия, която ръководи, ще бъдат спазвани законите, „дори със запетайките“.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html