6.4 C
София
понеделник, 29 ноември 2021 г.

Христо Иванов готов на отстъпки за правителство с третия мандат

Христо Иванов, сн. БНТ/Десислава Кулелиева

„Ще трябва да направим отстъпки, и всички останали ще трябва да направят отстъпки, но нашият призив е да седнем и да изработим цялостната формула за правителство с третия мандат“, заяви пред БНР съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов.

Той настоя за професионални разговори и преговори за постигне на споразумение за правителство с ясни цели и ясен времеви хоризонт. Сред целите, които Иванов визира, са освобождаване на главния прокурор Иван Гешев, съдебна реформа, справяне с ковид кризата, внасяне на Плана за възстановяване и устойчивост.

„За да няма избори сега, понеже този парламент не можа да роди пълноценно политическо управление и ние трябва да намерим някакъв заместител, който да ни спаси от това да хвърлим страната към избори, затова предлагаме правителство за 6-8 месеца. Единственият ни твърд призив е да има равноправни професионални преговори“, каза лидерът на ДБ.

Иванов подчерта, че ГЕРБ и ДПС не трябва да се включват не само в преговорите, но и споразумението за бъдещото правителство да бъде така конструирано, че да не допуска тяхното влияние върху работата на това управление, защото то може да бъде избрано с 60 гласа, но може да бъде свалено със 120. Той бе категоричен, че плаващите мнозинства много лесно биха могли да се превърнат в рецепта за „алъш-вериш“ през задната врата, който, по думите му, най-добре се владее от ДПС.

Според Иванов трябва да се спре да се говори за партии на протеста, а да се говори за хора, които са били на протестите и знаят какво е изкарало хората на улиците: „Хората искат публична и отчетна власт, упражнявана по прозрачен начин пред тях“.

Той беше категоричен, че всеки, който иска да получи подкрепата на ДБ, ще бъде питан какви хора предлага.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html