4.7 C
София
петък, 3 декември 2021 г.

Гешев с предупреждение към депутатите: Ще нарушите Конституцията

Иван Гешев, сн. БГНЕС Архив

Според Конституцията, нито имам правото, нито задължението да контролирам конкретни дела или още по-малко решенията на конкретни магистрати. Нещо повече, това би представлявало нарушение на българското законодателство и основни конституционни принципи от моя страна, заяви пред БТА главният прокурор Иван Гешев.

Изявлението му бе разпространено тази сутрин по повод свикването на извънредно заседание на парламента във вторник, на което да бъде изслушан вътрешният министър за публикувания видеозапис с кадри с полицейско насилие над протестиращи миналото лято. Министърът ще бъде питан за предприетите действия за установяване на лицата, превишили правомощията си, наложените наказания и взетите мерки за недопускане на подобни прояви.

Множество народни представители вече поискаха и самият Гешев да бъде извикан да дава обяснения в извънредното заседание. Според него обаче съществува трайна практика на Конституционния съд, която изключва осъществяването на парламентарен контрол върху работата на конкретни магистрати и по неприключили дела.

Искане за изслушване на главния прокурор в извънредно заседание или искане за изготвянето на доклад по конкретни дела би представлявало нарушение на принципа на разделение на властите и накърняване на независимостта на съдебната власт, каза още Гешев.

Но дори и да не беше така, няма как да предоставя информация по конкретни дела, защото по закон нямам право да я знам и да разполагам с нея. Това би било нарушение на Конституцията и законите на страната, посочи главният прокурор.

Той допълни, че уважава работата на Народното събрание като най-висш орган в една парламентарна република, каквато е България и заяви, че очаква да види каква информация ще изискат от Прокуратурата народните представители.

Гешев допълни, че отправеното искане за неговото изслушване по конкретния казус следва да се разглежда през призмата на спазване на основните принципи на Европейския съюз и в частност върховенство на правото.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html