6.4 C
София
понеделник, 29 ноември 2021 г.

КС образува дело за назначаването на Кирил Петков за министър

 

Конституционния съд образува дело относно назначаването на Кирил Петков за служебен министър на икономиката по искане на 55 депутати, съобщиха от институцията.

Това стана, след като по-рано представители на ГЕРБ внесоха искане за обявяване указа на президента Румен Радев за назначаване на служебното правителство за противоконституционно заради двойното гражданство на министъра на икономиката Кирил Петков.

Конституционният съд (КС) обяви, че образува дело в частта, с която за служебен министър на икономиката е назначен Кирил Петков Петков. Докладчик по делото е съдия Таня Райковска.

Депутатът Даниел Митов мотивира действията на доскоро управлявалата партия:

„Конституцията се прави директно, тя е императивна. Казва се, че в момента на назначаването не можеш да имаш двойно гражданство. Гражданство се елиминира в момента, в който има акт на съответното правителство“.

На влизане на Консултативния съвет по национална сигурност при президента Петков изрази недоумение от възможността административен акт на чужда държава да предопределя неговите права.

Съдът беше сезиран от ГЕРБ заради възможността Петков да е бил гражданин на Канада при встъпването си в длъжност, което българският закон забранява.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html