5.9 C
София
сряда, 20 октомври 2021 г.

Нинова разпердушини предложената актуализация на бюджета

кадър БНТ

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви за смущаващи елементи на съдържанието на предложената от служебния кабинет актуализация на бюджета за 2021 година.

„Ние ще подкрепим на първо четене тази актуализация, за да тръгне процесът, но между първо и второ четене ще се постараем да нанесем подобрения, така че да го усъвършенстваме, както и ще предложим да отпаднат някои неща, които ни смущават“, заяви Нинова в интервю за БНТ.

„Здравето на нацията, заради ковид кризата и доходите на хората, заради ценовия шок. Здравното министерство изготви Национален оперативен план за справяне с пандемията, в който пише, че в момента в България имаме около 5 млн. броя ваксина. Ваксини имаме достатъчно, а в актуализацията на бюджета се иска още 47 млн. лв. за закупуване на допълнителни 1 533 037 броя ваксини. Ние питаме защо е необходимо това?“ По думите й в доклада се казва още, че има осигурени ваксини за 2022 и 2023 година, и ако този разход е само, за да се пълнят джобовете на фармацевтичните компании, левицата няма как да го подкрепи.”

Друга тема, по която БСП ще искат промяна при актуализацията в бюджета, е свързана с Комисията за енергийно и водно регулиране: „Служебният кабинет иска да им отпуснем допълнително около 17 млн. лв., за да се платят глоби за това, че са осъдени със съдебни решения за свои действия. И какво се получава – КЕВР ни вдига цените на ток, вода, парно, газ и т.н., за което се съмнявам, че е в интерес на монополисти. Някой ги осъжда за това, трябва да платят глоба за това, тоест хората, които плащаме високия ток и вода, трябва да им съберем пари и да им платим глобите за тази работа? И отгоре на всичко служебният кабинет иска 30% от бюджета им да отива за допълнително материално стимулиране, за бонуси. Бюджетът на КЕВР е 10 млн., тоест 3 млн. да си раздадат бонуси, а средната им заплата е 5 000лв. Защо е всичко това?“ попита възмутено Корнелия Нинова, която предложи тези 17 млн. да бъдат раздадени на пример на деца с увреждания.

По въпроса с доходите и пенсиите, лидерът на БСП заяви, че актуализацията го предвижда, но не по начина, по който левицата вижда процеса. „Смущаващото в думите на министъра на финансите беше:  “Ако парламентът не ми актуализира бюджета, няма да има 50 лева за пенсионерите за ноември“. По този повод Нинова се обърна към министъра с думите: „В актуализацията, която искате да ви разпишем, вие сте поискали 50 лева само за септември. Като ги искате само за септември защо търсите парламента да ви ги осигури за ноември?“, попита тя, като продължи:

„Работниците и работните заплати са наш абсолютен приоритет като социална партия и като защитник на техните права. Видяхте хората на магистралите, които от 4 месеца не са си взимали заплатите. Служебният министър на регионалното развитие каза, че й трябват 1,5 млрд., за да се разплати по договори, които не са сключени правилно от Борисов. Ами като не са сключени правилно от него, дайте го на съд, осъдете го, и да си плаща за това, което е направил, но не оставяйте работниците без заплати. Тя иска 1,5 млрд. през медиите, а в заложената актуализация пише, че Министерството на регионалното развитие иска 100 млн. само и то за спешно аварийни дейности. Къде са заплатите на хората?“ попита още Корнелия Нинова.

По думите й служебният кабинет иска ресурс, в размер на 1 млрд. и 191 млн. лева, който да бъде обособен в размер за непредвидими или неотложни разходи за 3 месеца, при положение, че са разписани всички разходи за ковид кризата, за пенсиите и т.н. „Това буди въпроса за какво ще отидат тези пари. В предишния бюджет Борисов си беше заложил 81 млн. за такива резерви, а тук имаме 1.2 млрд. и питаме за какво.“

Корнелия Нинова посочи и най-смущаващото за левицата в тези текстове: „Част от този бюджет като приходи е предвидено да дойдат 454 млн. по Плана за възстановяване и устойчивост от Брюксел. На база на тези прогнозирани приходи за годината се правят и разходи. Този план, обаче, не е внесен, служебният кабинет заяви, че няма да го внася и това да го направи редовен кабинет, а ние нямаме такъв. Планът не е внесен, не е одобрен, пари няма да дойдат до края на годината, а тук пише, че част от разходите се базират на приходите от него.“

Председателят на БСП обобщи темата с актуализацията на бюджета като заяви, че така предложен, бюджетът има недостатъци и затова между първо и второ четене левицата ще го подобри и ще предложи вариант, в който той да е реалистичен и да достигне до повече хора в тези кризисни моменти. Нинова смята, че всички биха подкрепили 1 000 лв. за медиците на първа линия, както и актуализация на бюджета.

„От 4 години сме единствената партия в България, която правеше алтернативи на бюджета на Борисов – с аргументация, с изчисления до стотинка. Ние имаме професионалната готовност да свършим тази работа професионално, защото 4 години сме се готвили. Най-висшата форма на държавно управление е да можеш да направиш държавен бюджет, е ние го можем“, категорична бе Нинова.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html