5.7 C
София
неделя, 5 декември 2021 г.

Нов вид маймуна изненада учените

Маймуната на Шнайдер

В бразилската част на Амазония е открита нов вид маймуна, съобщи „Сайънтифик рипортс“. Маймуната на Шнайдер (Mico schneideri) е наречена така на професор Орасио Шнайдер – пионер в изследването на приматите.

Представителите на рода Mico в Амазония са сред най-разнообразните групи маймуни. Тъй като се срещат само в джунглата, която страда от бързо обезлесяване, те са застрашени от изчезване.

Общият брой амазонски маймуни остава неизвестен. Учените продължават периодично да откриват нови видове. Сред тях е маймуната на Мундуруку, открита през 2019 г. и кръстена на коренни жители, населяващи централната част на Бразилия.

Според изследванията 16 вида маймуни обитават „дъгата на обезлесяване“ – обширен регион в южната част на Амазония, където са съсредоточени най-големите площи от обезлесени и опожарени гори.

Учените все още не могат да кажат дали популацията на маймуните на Шнайдер е близо до опасната точка. Необходими са по-нататъшни изследвания за оценка на природозащитния статут на този вид.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html