5.4 C
София
сряда, 27 октомври 2021 г.

Науката разби мит за „здравословното“ хранене

 

Преди дни се случи нещо епохално в хранителната и спортна индустрия. Едно изследване разби мита, че ако ядеш пълнозърнести продукти, намаляваш риска от покачване на наднормено тегло. С други думи, пълнозърнестият здравословен хляб с древни култури може да те направи еднакво дебел, както обикновеният бял хляб, ако прекаляваш с консумацията.

Това откритие ще има (или би трябвало, ако някой се интересува от факти) огромно отражение върху глобални гиганти като Nestle, които имат цяла категория „здравословни“ и пълнозърнести продукти. Маркетинговата стратегия не може вече да се основава на твърдението, че пълнозърнесто = здравословно. Проучването буквално изравнява модерните „хелти барове“ (които често са пълни с толкова много скрити захари), популярни и сред фитнес средите, с обикновения сникърс например.

Всъщност това е известно на много специалисти и на хора, които сериозно се интересуват от темата, оставайки скептични за всякакви „здравословни храни“, рекламирани от всякакви фитнес инструктори и псевдо диетолози. Но тук става дума за истинско изследване.

Проучването е публикувано в престижния журнал Advances in Nutrition (обща представителна извадка от 1 940 968 човека) и е имало за цел да провери кои храни водят до по-значително покачване на наднорменото тегло – храни с нисък гликемичен индекс (с бавни въглехидрати) или храни с висок гликемичен индекс (с бързи въглехидрати). Работната хипотеза, а и популярната сред обществото, е, че храните с висок гликемичен индекс (бързи въглехидрати) стимулират синтеза на мазнини чрез бързото покачване на кръвната захар, което води до секреция на инсулин. За да се провери тази хипотеза, са били анализирани данни от над 43 изследвания.

Данните показват, че няма значение какъв е качественият състав на хранителния продукт (дали се състои от бързи или бавни въглехидрати), а е от значение тоталното количество енергия, която носи и съответно се консумира.

По-конкретно данните показват, че 70% от изследванията стигат до извода, че няма разлика в телесната маса между хората, консумиращи храни с висок или нисък ГИ. Някои от масовите изследвания дори показват, че хората, консумиращи храни с висок ГИ, имат по-нисък индекс на телесната маса (BMI). Нещо повече! Анализът показва, че диетите, които се основават на консумиране на храни с нисък ГИ, не дават по-добри резултати.

Това е първото голямо проучване по темата и първото, което отхвърля този популярен мит. А основното послание е много важно – фитнес инструкторите, диетолозите и най-вече маркетолозите на големите производители на храни трябва много внимателно да преосмислят съветите, които дават на своите клиенти/пациенти/потребители.

Рискът в случая е да се създаде илюзията в хората, че съществуват митични храни с „бавни“ въглехидрати, от които не се качва тегло. Подобен мит би довел до по-лесно и неусетна злоупотреба с количествата, а това вече има своите негативни ефекти.

И да не забравяме – дозата определя отровата. Важно е да не се злоупотребява с количествата без значение какво ядеш.

 

 

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html