2.8 C
София
неделя, 5 декември 2021 г.

Йордан Цонев разкри защо ДПС напусна КСНС при президента

Йордан Цонев, сн. БГНЕС Архив

Две са причините, поради които лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ вчера си тръгна рано-рано от свиканото при президента заседание на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС), съобщи пред бТВ депутатът от Движението Йордан Цонев.

Едната е, че свикването на Съвета трябва да се случва на всеки три месеца, а такова не бе имало от началото на 2020 г. Според Цонев е похвално, че след година и половина Румен Радев е свикал Съвета, но е неприемливо, че първа и най-важна точка в обсъжданията се е оказала актуализацията на бюджета за 2021 година. Това, по думите на депутата, е работа не на КСНС, а на комисия в парламента.

Вторият проблем е, че президентът е поискал присъствието на министър, за когото има съмнения, че има чуждо гражданство. „Нашият председател е попитал защо, а президентът е реагирал: Вие откъде знаете, че той е с двойно гражданство. На това нашият председател е казал: От медиите. След като Кирил Петков е дошъл г-н Карадайъ е попитал за гражданството му, а президентът реагирал: Това е въпрос извън дневния ред. В такъв случай бюджетът не е ли извън дневния ред? Г-н Карадайъ е станал и си е тръгнал“, описа ситуацията Цонев.

Той коментира и по-нататък казуса с Кирил Петков, наричан галеното от медиите Киро Харварда или Киро Канадеца. „Актът на отказ от гражданство е когато държавата, на която си казал, че не искаш да си гражданин, ти каже, че вече не си неин гражданин. Редно беше до решението на Конституционния съд (на България – бел.ред.) той да напусне поста, за да няма съмнения в легитимността на целия служебен кабинет. Тази мантра, че е нарушил нечии интереси, ами не, драги, не си нарушил нищо, защото нищо не си свършил“, категоричен бе Йордан Цонев.

Той каза, че не подлага на съмнение знанията на харвардските възпитаници. Подлага на съмнение начина, по който са рекламирани – че само това е достатъчно, за да си министър от една министерска тройка, която обикаля от студио в студио, за да се рекламира.

Друга остра тема за Движението за права и свободи е все по-натрапващото се, според тях, присъствие на олигарха Иво Прокопиев по местата, където се вземат решения за държавата.

През 2020 г., в началото на пандемичната криза, Прокопиев анонсира в една своя статия, че всички български граждани трябва да бъдат тествани с бързи тестове, които се оказа, че дават много грешни резултати. Това щеше да струва половин милиард лева на България, а тестовете щяха да бъдат внесени от онези хора от тройката“, оплака се Цонев.

Според него трябва да се извади на светло задкулисието на Прокопиев. „Във всички кабинети той има министри без да е печелил избори. Те вече 25 години плениха държавата със задкулисието си. Затова аз го нарекох „Мазния котарак, който наднича“, припомни Йордан Цонев.

„Няма дълга ръка на Пеевски отдавна. Г-н Пеевски беше депутат, с лицето си беше пред хората. Като си депутат декларираш всичко – имоти, сделки. А като не си, не декларираш нищо. Ние много пъти сме канили г-н Прокопиев да дойде в политиката и да си говорим за общи политики за добруването на България, но той не идва“, коментира още Цонев.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html