11.2 C
София
четвъртък, 28 октомври 2021 г.

Бандити продавали незаконни антики през чейнджбюро

сн. Специализирана прокуратура

Спецпрокуратурата привлече към наказателна отговорност 3 лица за участие в организирана престъпна група за държане и незаконна продажба на предмети, носещи белезите на културно-исторически ценности – неидентифицирани и нерегистрирани по Закона за културното наследство. Това съобщават от пресцентъра на Специализираната прокуратура.

Обвинен по същото досъдебно производство е и собственик на обменно бюро в Добрич, на когото през юли 2021 г. били предлагани и изкупил около 200 старинни монети.

Четиримата са задържани на 17.08.2021 г. в района на гр. Добрич при специализирана полицейска операция на ГДБОП под ръководството и надзора на Специализираната прокуратура.

В хода на действията по разследването в жилища на обвиняемите, както и в обменното бюро в Добрич, са намерени и иззети над 1600 предмета с белезите на културно-исторически ценности от времето на Римската империя и Средновековието – монети, пръстени, накити, върхове на копия и стрели и др. Част от предметите са намерени в специално  изготвен тайник в жилището на един от привлечените към наказателна отговорност.

Иззети са и 4 металотърсача, с които обвинените за участие в престъпната група извършвали незаконни разкопки и иманярска дейност от ноември 2019 г. Освен за престъпление по чл. 321, ал. 3 от НК, те са обвинени и за предлагане за отчуждаване на културни ценности, които не са идентифицирани и регистрирани по Закона за културното наследство (престъпление по чл. 278а НК). Привлечен по същия текст от Наказателния кодекс – за придобиване на нерегистрирани културни ценности, е собственикът на обменното бюро. Предвиденото за това наказание е лишаване от свобода от 1 до 6 г. и глоба от 1000 до 20 000 лв.

По досъдебното производство са назначени необходимите експертизи, които да установят произхода и стойността на иззетите предмети, носещи белезите на културно-исторически ценности и археологически обекти.

На четиримата обвиняеми са взети мерки за неотклонение „гаранция в пари“. Наложена им е и забрана да напускат страната.

Снимки: Специализирана прокуратура

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html